JAV ant Guamo salos numetė 2 tūkst. pelių  (9)

Kiekviena pelė ant salos nuleista nedideliais parašiutais – kad gyvūnai jais užsikabintų ant medžių šakų ir liktų ten kyboti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV ant Guamo salos numetė 2 tūkst. pelių. Visos jos – negyvos, į jų kūnus prileista nuodų. Taip Jungtinės Valstijos nusprendė kovoti su gyvatynu Guamo salą paversti baigiančiomis gyvatėmis. Smarkiai išaugusi roplių populiacija kelia pavojų salos ekosistemoms, informuoja televizijos kanalas NBC. Pastaruoju metu šioje Ramiojo vandenyno saloje gyvačių – ypač rudųjų boigų – priviso itin daug. Jų skaičius kelia grėsmę salos gyvūnijai. Mokslininkų duomenimis, gyvatėms Guame niekas negresia, nes plėšrūnų, kurie jomis mistų, saloje nėra. Tokiu būdu iškilo grėsmė saloje gyvenantiems paukščiams. Mokslininkai baiminasi, kad iš Guamo salos gyvatės netruks paplisti ir gretimose salose – taip pat ir Havajuose, nors šiuos nuo Guamo skiria daugiau kaip 6,4 tūkst. km. Atstumas šiuo atveju visiškai nereikšmingas, nes, pavyzdžiui, rudoji boiga į Guamą penktame XX a. dešimtmetyje "atvyko" amerikiečių kariniu laivu. Didžiulė gyvačių populiacija gali pridaryti ne tik ekologinių, bet ir ekonominių nuostolių. Ropliai nuolat įsirango į aviabazės elektros pastotes ir sutrikdo elektros tiekimą. Kasmet elektros linijų atstatymui ir remontui išleidžiama apie 4 mln. JAV dolerių. Negyvų ir užnuodytų pelių "desantas" buvo išlaipintas amerikiečių aviabazės "Andersen" apylinkėse. Operacija įvykdyta sekmadienį. Prie kiekvienos pelės buvo pririšta po nedidelį parašiutą, kad jie užsikabintų už medžių šakelių ir liktų ten kyboti, kol įsibrovėles "desantininkes" ras nebaudžiamai šeimininkaujančios gyvatės.

Panašios operacijos JAV vykdomos nuolat. Tai – ketvirtoji ir stambiausio masto salos "bombardavimas" pelėmis.

Gyvačių populiaciją bandyta kontroliuoti spąstais, gyvatgaudžiais šunimis, pasitelkiant gyvates medžiojančius inspektorius. Pastangos nedavė vaisių ir šiuo metu rudosios medžių gyvatės randamos visoje salos teritorijoje.

Ekologai tokius metodus kritikuoja. Gyvūnų teises ginančios organizacijos PETA aktyvistai metodą pavadino žiauriu, nes prarijusios užnuodytą pelę gyvatės kamuotis ir merdėti gali keletą parų. O "patiekalais" gali susidomėti bei nukentėti ir niekuo dėti Guamo faunos atstovai.

Tačiau dėl to nerimauti nereikia, mat nuodai nėra toksiški. Pasirodo, gyvates žudo paprasčiausi vaistai nuo skausmo. Mokslininkai negali paaiškinti kodėl, bet šios gyvatės yra labai jautrios acetaminofenui, kuris yra pagrindinė Tilenolio ir panašių vaistų sudedamoji dalis. Gyvatei nužudyti užtenka vos 80 miligramų šios medžiagos – maždaug šeštadalio standartinės tabletės. Šunys, kiaulės ir kiti panašaus dydžio gyvūnai turėtų suryti apie 500 gyvatėms skirtų užnuodytų pelių, kad gautų mirtiną acetaminofeno dozę.

Vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, Marianų archipelagui priklausanti Guamo sala priklauso JAV. Trečdalį salos teritorijos užima JAV karinė bazė.

(26)
(0)
(3)

Komentarai (9)