Sugedo Tarptautinė kosminė stotis  (0)

Trečiadienį Tarptautinėje kosminėje stotyje įvykęs aušinimo sistemos sutrikimas privertė išjungti kai kuriuos stoties modulius. Astronautai ir misijos valdymo centras Žemėje sprendžia problemas. Įgulai grėsmės nėra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Problema kilo anksti trečiadienį, ji susijusi su viena iš dviejų stoties išorinių amoniako aušinimo kilpų, per kurias sistemos elektrinės sistemos reguliuoja savo temperatūras. Kilpa „automatiškai išsijungė, kuomet pasiekė iš anksto nustatytą ribinę temperatūrą“, - pranešime paskelbė NASA. Manoma, kad sugedo amoniako pompos srovės valdymo vožtuvas, rašo discovery.com.

Dėl gedimo išsijungė Kilpa A (Loopa A), todėl stoties valdymo centras kai kurių sistemų aušinimą perkėlė į Kilpą B, pirmenybę suteikiant gyvybės palaikymo sistemoms, elektrinėms sistemoms ir eksperimentams. Visos kitos mažesnės svarbos sistemos išjungtos: laikinai neveikia JAV „Harmony“ mazgas, Japonijos „Kibo“ laboratorija ir Europos „Columbus“ laboratorija.

Kaip išsiaiškino „NBC News“ žurnalistai, jei gedimui taisyti prireiktų išėjimo į atvirą kosmosą, amoniako siurblio taisymo operacijos planavimas gali užtrukti iki poros savaičių. Šis gedimas, patenkantis į „14 didžiųjų“ potencialių techninių problemų sąrašą, kartkartėmis apkartina kosminės stoties gyventojų kasdienybę. Panašių gedimų yra pasitaikę 2007, 2009, 2010, 2011 ir 2012 metais.

Gegužę 35 ekspedicijos astronautai, kuriems vadovavo kanadietis Chrisas Hadfieldas, turėjo šalinti amoniako nuotekį į stoties išorę. Tuo atveju taisymo darbai buvo suplanuoti ir atlikti per dvi dienas. Anuomet buvo pakeista amoniaką leidusi pompos ir tėkmės kontrolės sistemos (PFCS) dėžė.

Bet šiuo atveju stoties 38 ekspedicijai ir kontrolės centrui Žemėje teks išsiaiškinti gedimo priežastis ir nustatyti, ar norint pašalinti gedimą būtinas išėjimas į atvirą kosmosą, ar pakaks programinio taisymo.

38 ekspedicijos nariai yra NASA astronautai Rickas Mastracchio ir Mike'as Hopkinsas, Rusijos kosmonautai Srgejus Riazanskis, Olegas Kotovas bei Michailas Tiurinas bei japonas Koichi Wakata.

NASA, pabrėždama, kad gedimas nėra neįprastas, pareiškė: „Įgula yra saugi ir rengiasi įprastinei miegojimo pamainai. Tuo tarpu ekspertai Žemėje surinks daugiau duomenų ir apsvarstys, kokios yra gedimo šalinimo galimybės“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: