Lietuviškų palydovų paleidimas atidedamas iki sausio  (0)

Gruodį į kosmosą paleisti dviejų pirmųjų Lietuvoje sukurtų dirbtinių palydovų nepavyks, nes JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) nusprendė atidėti juos nešiančios raketos kilimo laiką iki sausio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį sprendimą NASA priėmė paaiškėjus, kad gruodžio 11 d. sugedusios stoties aušinimo sistemos remontui prireiks bent trijų astronautų išėjimų į atvirą kosmosą. Erdvėlaivio „Cygnus“ priėmimas į TKS neįmanomas, kol aušinimo sistema neveikia.

“Gaila, kad Kalėdų nesutiksime kosmose, tačiau faktiškai tai nieko nekeičia – mūsų darbas jau atliktas, palydovai jau yra erdvėlaivyje. Belieka laukti starto kitų metų sausį,” – sakė JAV viešintis Lietuvos kosmoso asociacijos vadovas Vidmantas Tomkus.

Erdvėlaivis „Cygnus“ ankstyvą gruodžio 20 d. rytą į TKS turėjo nugabenti pirmuosius lietuviškus palydovus “LitSat-1” ir “LituanicaSat-1”. Nuo antradienio pietų raketa su erdvėlaiviu jau buvo instaliuota paleidimo aikštelėje ir pilnai paruošta skrydžiui.

Kartu su lietuviškais palydovais „Cygnus“ į TKS nugabens dar dar 29 mažuosius palydovus – tai yra didžiausias iki šiol mažųjų palydovų krovinys.

Apie vieną kilogramą sveriantys lietuviški palydovai yra mažieji „Cubesat“ tipo palydovai.

Numatoma, kad lietuviški palydovai 400 kilometrų aukštyje skries šešis mėnesius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: