Regėjimą grąžina 3D spausdintuvu atspausdintos tinklainės ląstelės  (0)

Mokslininkai skelbiasi sėkmingai „atspausdinę“ akies ląsteles, reikalingas regos sutrikimams, taip pat ir aklumui, gydyti, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo universiteto mokslininkų komanda džiaugiasi atradusi būdą, kaip padėti žmonėms, turintiems jautrios šviesai ir dirginimui tinklainės dalies sutrikimų.

Kol kas bandymai atliekami tik su gyvūnais, tačiau netrukus bus pereita prie tyrimų su žmogaus tinklaine.

Remiantis preliminariais rezultatais, 3D spausdintuvu galima atspausdinti dviejų tipų tinklainės ląsteles, perduodančias informaciją iš akies kitoms smegenų dalims bei saugančias neuronus.

Spausdintos ląstelės puikiai prisitaiko organizme, išlieka sveikos ir naudingos.

„Tinklainės nervinių ląstelių praradimas – daugelio akių ligų, kurios baigiasi aklumu, priežastis. Tinklainė – ypatinga struktūra, kurioje itin preciziškas ląstelių tarpusavio išsidėstymas yra būtinas gerai regos funkcijai“, – aiškino tyrimo bendraautoriai profesorius Keithas Martinas su kolege Barbara Lorber iš Kembridžo universiteto John van Geest smegenų gydymo centro.

„Mūsų tyrimas parodė, kad, naudojantis 3D spausdintuvu, galima atspausdinti ląsteles iš visiškai susiformavusios centrinės nervų sistemos. Nors rezultatai – preliminarūs, dar reikia atlikti daugybę tyrimų, bet tikslas šią technologiją išvystyti taip, kad ateityje gydytume tinklainės ligas, jau netoli“, – kalbėjo mokslininkai.

Naudodamiesi spausdintomis ląstelėmis, jie jau sugebėjo grąžinti regėjimą pelėms, su kuriais buvo atliekami bandymai.

„Be abejonės, tai tik pradinė tyrimų stadija, būtina atlikti gausybę išsamių bandymų, kad ši technologija būtų išvystyta taip, jog ją galėtume pritaikyti žmonėms. Dabar svarbiausia išsiaiškinti, kaip smarkiai bus galima atstatyti regėjimą, nors net ir truputį pagerėjęs regėjimas būtų didelis laimėjimas, didinantis pasitikėjimą savimi, savarankiškumą“, – pabrėžė Clara Eaglen iš RNIB.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)