Kaip zebrai sukuria „kirpyklos stulpo“ efektą? (Video)  (0)

Ilgą laiką buvo nežinoma, kodėl zebrai yra dryžuoti. Nors aišku, kad tokios gyvūno spalvos reikalingos prisitaikyti prie aplinkos, apsiginti nuo plėšrūnų, tačiau zebrai kaip tik atrodo lengviau pastebimi dėl savo ryškių bei kontrastingų spalvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Net pats Charlesas Darwinas minėjo, jog zebrų dryželiai jiems visiškai nepadeda pasislėpti Pietų Afrikos lygumose. Nauji mokslininkų tyrimai siūlo geresnį paaiškinimą, rašo popsci.com.

Naudodama judesio aptikimo algoritmą, pora mokslininkų iš Kvinslando (Australija) bei Londono universitetų atkūrė būrio zebrų judėjimą ir atrado net dvi optines iliuzijas, apsaugančias juos nuo galimų užpuolikų, Iliuzijas sukuria toks gyvūnų raštas.

Pirmoji optinė apgaulė dar vadinama „besisukančio rato“ iliuzija. Šią iliuziją galime pamatyti stebėdami besisukančius automobilio ratus. Nors automobilis važiuoja greitai, atrodo, jog ratai vos sukasi ar net sukasi priešinga kryptimi.

Kitą iliuziją galime pamatyti stebėdami horizontaliai besisukantį stulpą su aplink jį skirtingai išdažytomis juostomis. Tokius stulpus JAV, Anglijoje ir kitose šalyse dažnai galima pamatyti prie kirpyklų. Nors aiškiai suvokiame, kad stulpas tiesiog sukasi aplink, susidaro įspūdis, kad juostos juda vertikaliai žemyn.

Zebrų dryželiai, pasak mokslininkų, sukuria tokias pat dvi iliuzijas, kurios leidžia gyvūnams apsiginti nuo vabzdžių ir grėsmingų plėšrūnų. „Mes įtariame, kad stebėtojas suklaidinamas zebrų judesių kuriamomis iliuzijomis: „besisukančio rato“ efektas sukuria iliuziją, jog zebrai juda priešinga kryptimi, o „kirpyklos stulpo“ efektas neleidžia suprasti, kur išties bėga zebrų būrys. Manome, kad šios dvi iliuzijos leidžia zebrams apsiginti nuo vabzdžių, puolančių juos iš oro, bei plėšrūnų, kai šie medžioja“, – pasakoja mokslininkai.





Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)