Metų išradimų sąraše – akiniai akliesiems ir piliulė, suteikianti antgamtinių jėgų  (0)

Ar kada kilo mintis nupiešti namą ne popieriaus lape, o ore? O gal, pamiršus sudėtingą elektroninio pašto slaptažodį, kilo noras jį turėti su savimi visada, tačiau nevarginti atminties? Dažnas tik pasijuoktų iš tokių ketinimų, bet dabar tai įmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Time“ žurnalas pateikė metų išradimų sąrašą, kuriame ne tik sudėtingas problemas padedantys spręsti išradimai, bet ir įdomūs prietaisai, atsakantys į klausimus, apie kuriuos retai pagalvojame.

Trimačius objektus piešiantis rašiklis

Jei galėtum nupiešti daiktus tokius, kokius įsivaizduoji, ar rašikliu kurti tikrus objektus? Dabar tai įmanoma, sakoma pirmojo pasaulyje trijų dimensijų rašiklio reklamoje. Trijų išradėjų sukurtas vadinamasis „3Doodler“ rašiklis suteikia galimybę daryti būtent tai.

„Rašiklio gale įstatomas plastiko gabaliukas, kurį rašiklyje išlydžius, piešiami daiktai ore arba ant norimo paviršiaus. Galima nupiešti triušį ar bokštą – ne jo atvaizdą, kaip paprastu pieštuku, o patį daiktą. Pasidarai pagrindą ir pieši aukštyn ore. Gali daryti kilpas ir jos išlaiko savo formą“, – aiškina trimačius objektus piešiančio rašiklio išradėjas Maxwellas Boque`as.

Prietaiso veikimo principas panašus į karštų klijų aparato. Plastikas aparate išlydomas, o, pradėjus piešti ir formuoti objektus, jis greitai atšąla ir sustingsta. M. Boque`as sako, kad šis išradimas skatina permąstyti patį piešimo principą ir 3D technologijų naudojimą. Jis gali būti naudojamas kuriant meną ar norint papildyti jau egzistuojančius objektus.

„Jis daug pigesnis nei neseniai išrastas 3D spausdintuvas ir leidžia objektus kurti daug tiksliau. Šiuo rašikliu galima piešti ne tik ore, bet ir ant popieriaus lapo ir vėliau detales sujungti pačiu rašikliu, – kalba išradėjas. – Taip pat juo domisi architektai, mokytojai ir net gydytojai. Tokio tipo rašikliais ateityje bus galima kurti ir organus ar kūno dalis.“

Išradimas sulaukė didelio pasisekimo, o įsigyti jį už 100 dolerių (beveik 250 litų) gali bet kas.

Pliuso formos baseinas

Kitu išradimu kol kas galės naudotis ne visi, tačiau jis ne mažiau įdomus. „Plus pool“ – pliuso formos baseinas – trijų išradėjų mintis, kaip ne tik suteikti Niujorko gyventojams galimybę paplaukioti, bet ir valyti upę. Anot idėjos autorių, norėta sukurti baseiną, kuriuo naudotis galėtų visi, nes vieni žmonės nori treniruotis, kiti – ramiai paplaukioti ar tiesiog pasimėgauti aplinka.

„Dauguma baseinų stačiakampio formos ir sunku suderinti skirtingus poreikius. Mes sujungėme keturis baseinus ir iš jų padarėme pliuso formos baseiną“, – pasakoja vienas iš idėjos autorių, dizaineris Dong-Ping Wongas.

Baseinas turi keturias dalis, kurios suskirstytos skirtingiems užsiėmimams: gali plaukioti vaikai, sportininkai ar tiesiog mėgėjai. Dong-Ping Wongao teigimu, baseinas veikia kaip savotiškas didelis koštuvas. Įleistas į upę, jis per sienas filtruoja upės vandenį.

„Kai pristatėme šį projektą, sulaukėme didelio palaikymo tiek iš visuomenės, tiek iš investuotojų, ir tai įkvepia siekti tikslo toliau. Ekologinis aspektas mums labai svarbus. Manhatano rajonas apsuptas upės, tačiau joje vanduo netinkamas maudytis. Mes norime, kad gyventojai turėtų tokią galimybę ir kad šis baseinas veiktų kaip viešas parkas, kad juo naudotis galėtų visi“, – pabrėžia dizaineris.

Pliuso baseiną planuojama upėje sumontuoti 2016 m. vasarą.

Akiniai akliesiems ir dirbtinė kasa

Šiais metais buvo daug medicinos išradimų. Vienas toks – dirbtinis žmogaus organas kasa. Pirmasis Amerikos maisto ir vaistų kontrolės tarnybos patvirtintas išradimas gali nustatyti mažėjantį cukraus kiekį organizme ir suleisti reikiamą insulino kiekį. Šis išradimas itin naudingas I tipo diabetu sergantiems žmonėms, kurių kasa šios funkcijos neatlieka.

Kitas medicinos išradimas – akiniai akliesiems. Amerikos maisto ir vaistų kontrolės tarnyba patvirtino išradimą, galintį pakoreguoti regos sutrikimus, atsiradusius dėl akies tinklainės pažeidimo. Lyndonas Da Cruzas, akių tinklainės chirurgas ir tinklainės mokslo specialistas Londono Morfildo akių ligoninėje, sako, kad šiuo metu atlieka tyrimą apie akies tinklainės pažeidimų gydymą dirbtine akimi ir kamieninėmis ląstelėmis.

Jis pabrėžia, kad žmonėms, kurie turi nepagydomą akių ligą, šis išradimas labai svarbus. O regintiems žmonėms labai sunku suprasti, ką reiškia nematyti ir kaip sunku išgirsti sakant „negalėsite matyti ir mes nieko negalime padaryti“.

„Kai pasirodo tokie išradimai, kaip „Argus II“, turime galimybę žmonėms, kurie prarado viltį kada nors regėti, pasakyti ir parodyti, kad ta viltis vis dar gyva. Akimirkos, kai pacientas pirmą kartą užsideda akinius, kai pažiūri pro langą ar mato šviesos blykstes, nepakartojami“, – pastebi L. Da Cruzas

Prietaiso veikimo specifika sudėtinga. Akyje implantuojama dirbtinė tinklainė. Užsidėjus specialius akinius, į ją siunčiami mažos rezoliucijos vaizdai. Dirbtinė tinklainė, gavusi tokią informaciją, siunčia impulsus smegenims, o žmogus mato. Tiesa, jie nemato įprasto vaizdo – tik skirtingą šviesos intensyvumą, įvairių spalvų objektai matomi kaip skirtingi juodos ar baltos atspalvių blyksniai.

Slaptažodžių piliulė

Kitas išradimas nesusijęs su sveikata, nors iš pirmo žvilgsnio taip galėtų atrodyti. Tai žirnio dydžio tabletė, kurią sukūrė ne medicinos specialistai, bet „Motorola“ darbuotojai. Ši piliulė žmogaus kūną paverčia vaikščiojančiu slaptažodžiu.

Išradimą pristatė Regina Dugan, komandos, sukūrusios šią piliulę, vadovė. Pasak jos, piliulė turi mažą mikroschemą su jungikliu. Taip pat joje yra speciali baterija, kurią aktyvuoja skrandžio sultys. „Piliulei atsidūrus skrandyje, sukuriamas 18 bitų specifinis signalas, dėl kurio mūsų kūnas tampa savotišku slaptažodžiu, atpažinimo aparatu. Tai pirmoji antgamtinė mūsų jėga. Prarijus piliulę, mano rankos tampa tarsi laidais. O kai prisiliečiu prie kompiuterio, telefono, durų ar mašinos, aš atpažįstama. Tai ne mokslinė fantastika“, – kalba R. Dugan.

Išradėjų teigimu, piliulę kuriant, buvo konsultuojamasi su medicinos specialistais. Ji buvo patvirtinta Maisto ir vaistų kontrolės tarnybos ir yra visiškai nekenksminga. „Per dieną galima praryti 30 tokių tablečių ir jokio neigiamo poveikio organizmui jos neturės“, – tikina R. Dugan.

Tiesa, nors piliulė patvirtinta ir saugi vartoti, artimiausiu metu neplanuojama jos pardavinėti. Kadangi išradimą sukūrusi kompanija priklauso „Google“ milžinei, gali būti, kad ateityje prisijungti prie elektroninio pašto bus taip pat paprasta, kaip praryti piliulę.

Žurnalas „Time“ išradimų sąrašą skelbia kasmet. Atlikus apklausas 17-oje valstybių, išrenkami įdomiausi ir naudingiausi išradimai. Šiais metais, be ką tik apžvelgtų, į sąrašą pateko ir nematomas dangoraižis, bandymai sukurti dirbtinę atmintį bei dar keliolika prietaisų ir idėjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(0)
(1)

Komentarai (0)