Britai kosmose užfiksavo garsus, savo dažniu panašius į paukščių giesmes (Video)  (0)

Projektas, kuriam vadovavo Andew Williams'as iš Leisesterio kosmoso centro universiteto, atskleidė "gyvūninius" garsus, skambančius tamsiame, šaltame, vakuuminiame kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo įrašyti radijo triukšmai, kuriuos skleidžia elektronai, kertantys Žemės viršutinę atmosferą.

Palydovų įrašyti garsai paversti į mūsų ausiai girdimus garsus. Naudodamasis 2001-ųjų liepos 9-osios dieną palydovų surinktais duomenimis, Williams'as sudėjo juos į vieną audio kompoziciją, pavadintą "Choras" (angl. Chorus), kuris atskleidžia trumpus, didėjančio dažnio tonus, sukeliamus elektronų smūgių.

Kita kompozicija yra sukurta iš Saulės vėjo plazmos srautų sukuriamo garso, užregistruoto NASA /ESA’s SOHO palydovo. Saulės vėjas – tai elektringųjų dalelių (protonų, elektronų, alfa dalelių) plazmos srautas, sklindantis nuo Saulės. Galimi trumpai trunkantys, greiti pliūpsniai iki 2000 km/s. Tolydinis Saulės vėjas pučia iš vadinamųjų vainiko skylių, o gūsiai tvoskia iš aktyvių sričių, kur juoduoja dėmės ir griaudi žybsniai.

Williams'as pastebėjo, jog elektronų, kertančių viršutinę žemės atmosferą sukuriamas garsas be galo panašus į paukščių giesmes. Tuo tarpu žemo dažnio saulės vėjo garsas primena pulsuojantį ritmą, Williams'o nuomone labai panašų į mūsų širdies dūžius.

"Buvau gerokai šokiruotas to, kokie panašūs yra elektronų smūgių į Žemės atmosferą garsai ir paukščių giesmės. Iš tiesų, labai keista girdėti, kad kosmose galima rasti garsų, kurie skambėtų lyg būtų skleidžiami gyvūnų",- stebėjosi Williams'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(3)

Komentarai (0)