Japonai išbandys tinklą kosminėms šiukšlėms žvejoti  (7)

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra (JAXA) netrukus išbandys naują šios šalies mokslininkų parengtą priemonę aplink Žemę skriejančioms kosminėms šiukšlėms surinkinėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAXA planuoja vasario 28 dieną paleisti į kosmosą nedidelį palydovą su specialiu tinklu, supintu iš trijų plieno ir aliuminio gijų. Kagavos universiteto (Japonija) mokslininkai, bendradarbiaujantys su pramoninės žvejybos tinklų gamintoja bendrove „Nitto Seimo“, šį 30 cm pločio ir 300 m ilgio tinklą naudos kosminių šiukšlių pašalinimo iš orbitos galimybėms patikrinti, praneša „Mashable“.

Japonų mikropalydovas orbitoje išleis šį tinklą, o jame dėl Žemės magnetinio lauko poveikio generuojami elektros krūviai sukurs Lorenco jėgą. Dėl jos mikropalydovas su kosminėje erdvėje paleistu tinklu ims lėtėti. Ilgainiui jis pradės slysti iš orbitos, kol galiausiai pasieks aukštutinius Žemės atmosferos sluoksnius ir sudegs kritimo metu.

Japonų mokslininkai siūlo tokius elektrodinaminius tinklus, kurių ilgis galėtų siekti iki 1 km, tvirtinti prie didžiausią pavojų keliančių kosminių šiukšlių ir taip šalinti jas iš orbitos. Kaip konkrečiai tinklai turėtų būti tvirtinami prie nebenaudojamų kosminių aparatų, jų fragmentų ar palydovų nuolaužų, nepranešama.

Vasario 28 d. prasidedančio bandymo metu JAXA specialistai ketina išbandyti tinklo išleidimo sistemos veikimą ir patikrinti lynuose atsirandančių elektros krūvių stiprumą. Paties palydovo nukreipti iš orbitos kol kas neplanuojama, sakoma pranešime. Tai bus kitų JAXA eksperimentų šalinant kosmines šiukšles tikslas.

Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabo (NORAD) duomenimis, 2014 m. sausio 1 d. aplink Žemę įvairaus aukščio orbitose skriejo 16 655 dirbtiniai objektai, iš jų 3 715 - veikiantys arba nebenaudojami kosminiai aparatai. Daugiau nei 300 iš jų skrieja 415 - 420 kilometrų aukštyje, keldami pavojų Tarptautinei kosminei stočiai.

Naudoti į JAXA sumanytus elektrodinaminius tinklus panašias priemones Žemės orbitai nuo kosminių šiukšlių valyti buvo siūloma dar paskutinįjį XX a. dešimtmetį. Pavyzdžiui, „Terminator Tether“ sistemos kūrėjai siūlė į visus palydovus montuoti specialius elektrodinaminius trosus, kurie būtų išleisti į kosminę erdvę palydovams pabaigus raketinio kuro atsargas, kad jie būtų greičiau „nutraukti“ iš orbitos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(16)
(0)
(0)

Komentarai (7)