Tiesiogiai nufotografuota netoli Saulės tipo žvaigždės esanti rudoji nykštukė HD 19467 B  (0)

Notrdamo universiteto (Indiana, JAV) profesoriaus Džastino Krepo (Justin R. Crepp) vadovaujami tyrėjai Keko observatorijoje (Havajai, JAV) prieš keletą dienų publikavo tiesiogiai nufotografuotos rudosios nykštukės nuotrauką, informuoja "UniverseToday.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rudoji nykštukė HD 19467 B nuo Žemės nutolusi 98 šviesmečius ir su nuotraukoje matoma Saulės tipo žvaigžde sudaro daugianarę žvaigždžių sistemą. Šį tandemą mokslininkai pastebėjo Eridano žvaigždyne. Naujausias astronomų atradimas gali būti esminis žingsnis, mėginant suprasti "trūkstamą grandį" tarp planetų ir žvaigždžių. Rudosios nykštukės masė – maždaug 52 Jupiteriai. Aplink Saulės tipo ir 0,95 Saulės masės žvaigždę rudoji nykštukė nutolusi 51 astronominiu vienetu (AV – atstumas nuo Saulės iki Žemės, 149 mln. km). "Negimusi žvaigždė" aplink Saulės tipo žvaigždę apskrieja sykį per 320-1 900 metų. Rudosios nykštukės kategorizuojamos į M, L, T ir Y tipo nykštukes. Bendrai sutarta manyti, kad jų masė gali būti nuo 13 iki 80 Jupiterių. Rudosios nykštukės yra per didelės, kad būtų laikomos planetomis, tačiau per mažos, kad būtų laikomos žvaigždėmis. Palyginimui, lengvų raudonųjų nykštukių masė siekia 880-628 Jupiterius arba 0,75-60 proc. Saulės masės. O Saulė už Jupiterį masyvesnė daugiau kaip 1 tūkst. kartų. Rudosios nykštukės dažniausiai skleidžia infraraudonuosius spindulius. Tad įžiūrėti tokius dangaus kūnus kaip HD 19467 B nėra paprasta – ypač todėl, kad jie santykinai arti kitos žvaigždės. Pavyzdžiui, HD 19467 B yra 10 tūkst. kartų blausesnė už savo kompanionę, o nuo jos nutolusi tik per apskritimo lanko sekundę.
"HD 19467 B yra senas ir šaltas dangaus kūnas, tačiau jis neabejotinai sulauks labai daug dėmesio – kaip geriausiai ištyrinėta ir aprašyta rudoji nykštukė iš visų, kurias yra pavykę aptikti", - pabrėžė Dž. Krepas.

Rudųjų nykštukių yra pavykę nufotografuoti ir anksčiau. Pernai rašėme, kad astronomai užfiksavo už 6,5 šviesmečio nuo Saulės esančią rudųjų nykštukių porą WISE J104915.57-531906. Tos pačios "PanSTARRS" programos metu, dairantis rudųjų nykštukių taipogi pernai buvo atrasta vieniša 6,5 Jupiterio masės planeta-klajūnė PSO J318.5-22.

"Tai – pirmoji tiesiogiai nufotografuota T tipo (ypač vėsi) rudoji nykštukė, - "UniverseToday.com" pasakojo atradimo autorius Dž. Krepas, atkreipdamas dėmesį, kad rudųjų nykštukių analizė yra labai reikšminga egzoplanetų paieškose. – Rudosios nykštukės yra labai svarbi grandis tarp to, ką mes suvokiame esant žvaigždėmis ir planetomis. O kuo rudoji nykštukė vėsesnė, tuo vertingesni tyrimo rezultatai."
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: