JAV astronomai pranešė atradę dar 715 egzoplanetų (Video)  (2)

NASA kominio teleskopo „Kepler“ atliktų stebėjimų duomenis analizuojantys astronomai patvirtino dar 715 už Saulės sistemos ribų egzistuojančių planetų, vadinamų egzoplanetomis, atradimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol, remiantis „Kepler“ stebėjimų duomenimis, buvo patvirtintas 246 egzoplanetų egzistavimas. Tačiau iš viso astronomai jau turi patikimų duomenų apie maždaug 1700 atrastų egzoplanetų, sakoma NASA pranešime. Skelbiama, kad „Kepler“ atrastos 715 egzoplanetų sukasi apie 305 žvaigždes.

Beveik 95 proc. naujųjų egzoplanetų yra mažesnės už Neptūną, kuris yra beveik 4 kartus didesnis už Žemę. Keturios iš atrastųjų naujų egzoplanetų yra vos 2,5 karto didesnės už Žemę ir skrieja vadinamojoje gyvybės zonoje, tai yra, tokiu atstumu nuo savo žvaigždės, kad šių planetų paviršiuje yra tinkamos sąlygos skystam vandeniui egzistuoti.

„Kepler“ kosminis teleskopas į orbitą buvo iškeltas 2009 m. kovo mėnesį. Jis ieško egzoplanetų fiksuodamas periodinius žvaigždžių ryškio pokyčius. Žvaigždės, kurių ryškis periodiškai keičiasi, laikomos potencialiomis kandidatėmis aplink jas skriejančioms planetoms ieškoti. „Kepler“ teleskopu atlikus tokių žvaigždžių stebėjimus gauti rezultatai kruopščiai tikrinami, ir tik po to pranešama apie naują atradimą.

2013 m. gegužės mėnesį sugedo antrasis iš keturių „Kepler“ teleskopo giroskopų, ir praėjusių metų rugpjūtį buvo konstatuota, kad jis jau nebegali veikti. Tačiau teleskopo atliktų stebėjimų duomenų yra labai daug, ir jie iki šiol analizuojami. Iš viso per „Kepler“ stebėjimų programą buvo gauta duomenų apie 3 600 kandidačių į egzoplanetas.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: