Pasijusk grobuonimi! Vaizdo kamera, leidžianti matyti pasaulį ryklio akimis (Video)  (0)

Ar kada nors susimąstėte, koks būtų filmo „Nastrai“ vaizdas iš ryklio perspektyvos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai žengė pirmuosius žingsnius išbandant novatorišką „peleko kamerą“. Jie teigia, kad prietaisas panašus į lėktuvo „juodąją dėžę“. Prie tigrinio ryklio plaukmens pririšta kamera fiksuoja vaizdą, kurį regi gyvūnas, o tuo tarpu, integruoti davikliai nustato jo buvimo vietą bei greitį. Projektą įgyvendinantys Havajų Manoa ir Tokijo universitetų mokslininkai tikisi, kad filmuota medžiaga suteiks jiems naują požiūrį į ryklių gyvenimą ir tiksliai atskleis jų medžiojimo ypatumus. „Šie prietaisų paketai yra panašūs į skrydžio duomenų registratorius, tiesiog pritaikyti rykliams. Jie mums leidžia įvertinti daugelį dalykų, kurių negalėjome apskaičiuoti anksčiau. Ši kamera atskleidžia, ką gyvūnai veikia, kur plaukia, kaip tai daro ir teikia atsakymus į kitus, ilgai ramybės neduodančius, klausimus“, – teigia Havajų jūros biologijos instituto tyrėjo asistentas Carl Meyer.

Prietaisai grobio pasisavinimą ir virškinimą fiksuoja elektrinių matavimų pagalba. Tai padeda mokslininkams suprasti, kur, kada ir kiek rykliai bei kiti plėšrūnai maitinasi. Visa tai reikalinga, norint suprasti ryklių ekologinį vaidmenį vandenyne.

Naudojant daviklius ir vaizdo fiksavimo įrangą, mokslininkai jau renka precedento neturinčius ryklių gyvenimo vaizdus, kuriuose jie bendrauja su kitomis žuvimis bei naršo jūros dugne.

Projekto autoriai taip pat nustatė, kad rykliai plaukia naudodami jėgą daug dažniau nei lengvai sklęsdami vandenynu, priešingai nei mokslininkai manė anksčiau. O giliavandeniai rykliai plaukia daug lėčiau, palyginus su sekliųjų vandenų rūšimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)