Iš už Saulės išniro „medžiojama“ kometa (Video)  (0)

Europos kosmoso agentūros (ESA) VLT (Very Large Telescope) teleskopu Čilėje padarytose nuotraukose pirmą kartą nuo 2013 m. spalio pasirodė 67P/Čiurumovo-Gerasimenko kometa. Dabar ji vėl išniro iš už Saulės žvelgiant iš Žemės pusės, praneša „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši kometa yra ESA kosminio zondo „Rosetta“ tyrimų programos tikslas. Jis buvo paleistas į kosmosą 2004 m. ir po beveik 10 metų trukmės klajonių kosmose šiemet pradės mokslinę šios kometos „medžioklę“. Šių metų sausio 20 d. „Rosetta“ buvo pradėta žadinti iš beveik 3 metus trukusio „miego“. Tada buvo įjungti šio kosminio aparato prietaisai, sustabdytas sukimasis aplink savo ašį, įjungta orientavimosi sistema. „Rosetta“ nuo Žemės šiuo metu yra taip toli, kad zondo valdymo signalai iš Žemės iki jo keliauja apie 40 minučių.

Naujose ESA VLT teleskopo nuotraukose, padarytose vasario 28 dieną, pirmą kartą šiais metais vėl matoma 67P/Čiurumovo-Gerasimenko kometa. Kairiojoje nuotraukoje ji užfiksuota žvaigždžių šviesos juostų fone, o dešiniojoje pateiktas paryškintas ir padidintas jos vaizdas be foninio atvaizdo.

Pasak astronomų, nuo praėjusio spalio, kada ji buvo paskutinį kartą stebėta, šios kometos su 4 kilometrų skersmens branduoliu ryškumas išaugo maždaug 50 proc. Tai reiškia, kad jos paviršiaus ledas greičiausiai pradėjo garuoti, sakoma pranešime.

Šių metų rugpjūtį „Rosetta“ turėtų priartėti prie kometos ir pradėti skrieti šalia jos. ESA mokslininkams gerai apžiūrėjus kometos branduolio paviršių bus parinkta vieta „Rosetta“ nusileidimo moduliui „Philae“ nusileisti. Tai turėtų įvykti lapkričio mėnesį. Kometos paviršiuje nusileidęs „Philae“ modulis vykdys mokslinius tyrimus iki pat 2015-ųjų rugpjūčio, kuomet 67P/Čiurumovo-Gerasimenko kometa labiausiai priartės prie Saulės.

„Rosetta“ bus pirmasis kosminis aparatas, kuris suksis aplink kometos branduolį ir jo paviršiuje nuleis tyrimų modulį, sakoma pranešime. Jis taip pat bus pirmasis dirbtinis objektas, skriesiantis šalia kometos jai artėjant į vidinę Saulės sistemos dalį. Tyrimų metu bus stebimas šaltos kometos atitirpimo artėjant prie Saulės procesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)