NASA: Mėnulyje siaučia "dulkių uraganai" (Video)  (0)

Praėjusį rudenį paleisto NASA kosminio zondo LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) pirminiai tyrimų rezultatai liudija, kad Mėnulį gaubia ištisa iš dulkių dalelių sudaryta atmosfera.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai JAV vykusioje selenologijos ir planetologijos konferencijoje pranešė LADEE tyrimų programos vadovas Mihaly Horanyi. Pasak jo, gamtinis Žemės palydovas iš tikrųjų turi atmosferą, ir ji sudaryta iš dulkių.

Kosminis aparatas LADEE skriejo aplink Mėnulį kintančia žema orbita, kurios aukštis yra 20 - 60 kilometrų nuo jo paviršiaus. Palydovo prietaisai gali registruoti mikrono dydžio dulkių daleles. Paprastai dulkių dalelės patekdavo į prietaisą kartą ar du per minutę.

Tačiau LADEE fiksuodavo ir galingus dulkių pliūpsnius kosminėje erdvėje palei Mėnulį: jų metu kas minutę į prietaisą patekdavo maždaug po 300 dulkių dalelių. Manoma, kad tokius pliūpsnius galėdavo sukelti į Mėnulio paviršių pataikę mikrometeoritai, nuo kurių smūgio į viršų pakildavo ištisi mikrodalelių srautai.

Pranešama, kad LADEE registravo "dulkių uraganus" Mėnulyje vidutiniškai kas 10 dienų. M. Horanyi mano, kad Mėnulio atmosferos dulkėtumas gali būti cikliškas reiškinys, kuris keičiasi bėgant laikui.

Šiuo metu LADEE skrieja palei Mėnulio pusiaują 37 kilometrų atstumu nuo jo paviršiaus. Tyrimų programos pabaigoje šis kosminis aparatas tirs dulkių sluoksnį 3 km aukštyje. Užbaigęs savo tyrimų programą LADEE nukris į Mėnulį: tai turėtų nutikti šių metų balandžio 21 d.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(1)

Komentarai (0)