Šaltasis karas kosmose? Ką reiškia NASA boikotas Rusijai  (0)

Politinė įtampa tarp JAV ir Rusijos dėl Krymo ankesijos persikėlė ir į kosmosą – lyg ir. Praeitą savaitę NASA paskelbė sustabdanti ryšius su Rusija dėl Krymo aneksijos. Svarbiausias Rusijos ir JAV bendras projektas Tarptautinį kosmoso stotis – į boikotą neįtraukiama. Pažvelkime, ką šis žingsnis reiškia veiklai kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei TKS saugi nuo boikoto, kas dar yra?

Yra dar keletas mažesnio masto veiklų, pavyzdžiuiNASA aeronautiniai bandymai Rusijos vėjo tuneliuose ir rusiškas instrumentas NASA'os Curiosity roveryje, sako Scottas Pace'as, Kosmoso politikos instituto Vašingtone direktorius. Šis instrumentas, Dinaminis neutronų albedo, ieško vandens ženklų iki pusmetrio gylio po žeme. Neaišku, koks šio ir panašių projektų statusas, kadangi oficialus leidžiamų veiklų sąrašas nepaskelbtas. Aiški išimtis iš politikos pokyčių yra tik TKS. Balandžio 3 dieną vykusioje spaudos konferencijoje, Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Jay'us Carney'is pabrėžė kad dėl daugelio veiklų bus sprendžiama atskirai.

Ar toks boikotas kada gali būti praplėstas ir apimti TKS?

Tai labai mažai tikėtina, sako Marcia Smith, Space and Technology Policy Group, politikos analizės firmos iš Arlingtono, Virdžinijoje, direktorė, nes tai praktiškai reikštų pastangų pabaigą. Abi šalys remiasi viena kita kad išlaikytų stoties veikimą, ir NASA neturi išteklių, kad galėtų išlaikyti ją viena. „Jei nuspręstume sustabdyti veiklą TKS, manau, ją reikėtų užkonservuoti,“ svarsto ji.

Ar kas panašaus yra nutikę anksčiau?

Praeitos savaitės pranešimas nėra pirmas kartas, kai politinė įtampa tarp dviejų valstybių paliko veiklą kosmose ant ledo. Devinto dešimtmečio pradžioje, JAV nusprendė neatnaujinti jungtinės misijos į sovietinę kosminę stotį „Saliut“, kai sovietų veikiama Lenkijos komunistinė vyriausybė paskelbė karo padėtį. O dėl tarptautinio nesutarimo NASA jau keletą metų negali dirbti su Kinija.

Kodėl NASA tai darė?

Ji nedarė. „Išties svarbu pabrėžti, kad šį sprendimą priėmė ne NASA. Juos priima vyriausybės,“ dėsto Smithas. Politikos pokytis buvo dalis didesnės direktyvos, kurią Baltieji rūmai išsiuntinėjo kitoms federalinėms agentūroms, tarkime, Valstybės departamentui. Galų gale, bet koks visuomenės susidomėjimas NASA'os pokyčiais gali pasakyti daugiau apie tai, ką manome apie kosmosą, nei apie tai, kas nutiks ten ateinančiomis dienomis, sako Pace'as. „Reakcija rodo, kad kosmosas žmonėms tebėra svarbus kaip simbolis,“ sako jis.


Aviva Rutkin
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)