Neįtikėtina: nufilmuotas garsas!  (0)

Jei kas paklaustų, kaip atrodo garsas, ko gero, įsivaizduotumėte muzikos grotuvų ekranėliuose „piešiamas“ vingiuotas linijas. Iš tiesų garso bangos primena raibulius, kuriuos vandenyje sukelia įmestas akmuo ar grumstas. Norite įrodymų? Prašom – viskas užfiksuota vaizdo įraše.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau prieš tai – trumpas paaiškinimas, kaip buvo nufilmuota tai, ko plika akimi nematome.

Kai šviesa skrodžia skirtingo tankumo terpes, ji išlinksta. Ko gero, pastebėjote, kaip karštą dieną žiūrint į tolį vaizdas „banguoja“, arba kaip žybsi žvaigždės. Šviesą iškraipo temperatūrų ir slėgių skirtumai.

XIX amžiaus viduryje vokietis fizikas Augustas Toepleris sukūrė fotografijos techniką, pavadintą „Schlieren Flow Visualization“, kuri leido vizualiai užfiksuoti tokius tankumo pokyčius. Tai padėjo mokslininkams ir inžinieriams pamatyti dalykus, kurie įprastai yra nematomi: nuo žvakės kylančią šilumą, lėktuvo sparną skrodžiantį orą ar dalelių sklidimą čiaudint.

Ši technika taip pat gali būti naudojama užfiksuoti garsui. Juk garso bangos iš esmės yra judantis suspaustas oras. Tiesa, kadangi garso bangos sklinda itin greit (340 m per sekundę), joms užfiksuoti reikia didelės spartos vaizdo kameros.

Mechaninės inžinerijos profesorius Michaelas Hargatheris tyrinėja sprogmenų skleidžiamas garso bangas, kurias fiksuoja naudodamas minėtą metodą. Taip pat jis nusprendė užfiksuoti, kaip sklinda kitokie garsai – ant stalo krentančios knygos, rankų plojimo ir kt.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(2)
(3)

Komentarai (0)