Kinija be ginklų plečia teritoriją  (2)

Smėlis, cementas, mediena ir plienas – tai naujausi Kinijos teritorinio arsenalo įrankiai. Ši šalis tiesiogine prasme siekia performuoti Pietų Kinijos jūrą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-06-13 Kinija be ginklų plečia teritoriją  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pasakoja Filipinų žvejai ir oficialūs atstovai, statybines medžiagas gabenantys Kinijos laivai reguliariai kursuoja prie ginčytinų Spratlio salų – čia vykdomi naujų salų statybos darbai. Kinijos dedamos pastangos primena Dubajaus Palmių salų projektą, praneša „Bloomberg“.

„Jie stato dirbtines salas, kurios prieš tai iš viso neegzistavo, kaip ir salos Dubajuje“, – pasakojo 58-erių mažai gyventojų turinčio Spratlio salyno vienos iš salų meras Eugenio Bito Ononas. „Tai didelio masto statybos, jos vyksta nuolatos. Tai reikš visišką Pietų Kinijos jūros kontroliavimą“, – patikino jis.

Dirbtinės salos gali padėti Kinijai potencialiai parengti bazę jūros teritorijos kontroliavimui, kuri apims vieną judriausių laivybos kelių. Kinija, teigianti, jog ši teritorija pagal XX a. penktojo dešimtmečio sudarytą žemėlapį priklauso jai, sėkmingai perėmė Skarboro rifo kontroliavimą iš Filipinų 2012 m. bei visą pastarąjį mėnesį daro spaudimą Vietnamui dėl naftos platformos, esančios teritorijoje, į kurią ji taip pat pretenduoja.

Smėlis, cementas, mediena ir plienas – tai naujausi Kinijos teritorinio arsenalo įrankiai. Ši šalis tiesiogine prasme siekia performuoti Pietų Kinijos jūrą.

„Galutinis Kinijos tikslas – kontroliuoti šalia esančias jūros teritorijas Ramiojo vandenyno Vakaruose ne tik faktiškai, bet ir juridiškai“, – pasakojo politikos mokslų dėstytojas iš Ateneo de Manila universiteto Richardas Javadas Heydarianas. „Lieka tik vienintelis klausimas – kaip tai pasiekti. Kinijai gali tekti griebtis prievartos priemonių, kad tai pasiektų bei apsunkintų kitų pretenduojančių valstybių pasipriešinimą“, – pridūrė jis.

Spratlis – tai daugiau nei 100 salų ir rifų jungiantis salynas, nusidriekęs Pietų Kinijos jūros pietinėje dalyje. Dėl šių salų jau ne vieną dešimtmetį vyksta ginčai: į jas pretenduoja Taivanas, Brunėjus, Malaizija, Vietnamas, Filipinai ir Kinija. 1988 m. per Kinijos karinio laivyno užpuolimą žuvo 64 Vietnamo pasieniečiai. Kinija siekė nutraukti tiekimą į Ajungino seklumą, kur Filipinai 1999 m. paskandino laivą su keletu įgulos narių.

Bendras Spratlio salynui priklausančių salų ir rifų sausumos plotas – penki kvadratiniai kilometrai. Tačiau plotas, kuriame išsidėsčiusios šios salos ir rifai, prilygsta Irako užimamai teritorijai. Tai komercinės žvejybos plotai, kuriuose gaudomi tunai, skumbrės, kalmarai, aštuonkojai ir vėžliai. Be to, čia galimai glūdi didžiuliai naftos ir gamtinių dujų telkiniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(12)
(12)

Komentarai (2)