Kinai jau žino, ką reiškia gyventi Mėnulyje (Video)  (0)

Kinijos mokslininkai žengė dar vieną rimtą žingsnį būsimo savo astronautų išsilaipinimo ir įsikūrimo Mėnulyje kryptimi: prieš kelias dienas baigėsi 105 paras trukęs eksperimentas, kuriame buvo imituojamas trijų žmonių gyvenimas tariamoje Mėnulio bazėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys savanoriai eksperimento dalyviai visą šį laiką praleido visiškai izoliuoti nuo išorinio pasaulio „Mėnulio rūmais-1“ pavadintame modulyje, imituojančiame Kinijos būsimą gyvenamąją bazę Mėnulyje, pranešė „ECNS.cn“.

Šis visiškai hermetiškas modulis buvo sudarytas iš dviejų kambarių. Pirmojo plotas siekė 58 kv.m. Jis buvo skirtas autonominei maisto produktų gamybai: iš esmės jame buvo auginamos maistui skirtos daržovės ir kiti maisriniai augalai. Antrasis 42 kvadarinių metrų ploto kambarys buvo skirtas eksperimento dalyvių poilsiui. Šiame kambaryje buvo trys lovos, tualetas, dušo kabina ir nedidelė virtuvė.

Gyvybei būtinos aplinkos sąlygos šime modulyje buvo palaikomos remiantis regeneracinėmis mikroklimato sistemomis. Pranešama, kad jame buvo augianmos penkios grūdinės kultūros, tarp jų kviečiai, bei 15 daržovių, iš kurių morkos, agurkai ir špinatas. Buvo auginamos ir uogos - braškės. Visos kultūros mokslininkų buvo atrinktos taip, kad jas būtų galima auginti realiomis sąlygomis būsimoje Mėnulio bazėje.

Kinijos planuojamo „Mėnulio užkariavimo“ etape, kuris turėtų prasidėti 2015–2017 metais, numatyta jame išlaipinti robotus, kurie atliktų grunto gręžinius ir paimtų geologinius mėginius. Jie būtų sudėti į nedidelę raketą, kuri pakiltų nuo Mėnulio paviršiaus ir atgabentų kapsules į Žemę.

Po 2017-ųjų Kinija planuoja Mėnulyje išlaipinti pirmuosius savo astronautus ir jau nagrinėja nuolatinės gyvenamosios bazės Mėnulyje statybos galimybę.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(28)
(6)
(22)

Komentarai (0)