Globalinis atšilimas sukels tirštą smogą  (2)

Sulaikykite kvėpavimą. Jeigu pasaulis ir toliau šils, neišsisklaidantis miesto smogas taps dažna realybe su daugybe rimtų pasekmių sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daniel Horton iš Stanfordo universiteto Kalifornijoje kartu su savo kolegomis išanalizavo kaip istoriškai temperatūra veikė oro sąlygas, nupučiančias užsistovėjusį orą. Tada jie pritaikė šį modelį, aiškindamiesi, kaip globalinis atšilimas pakeis šias sąlygas per ateinantį šimtmetį.

Jie nustatė, kad atšilimas sutrikdys natūralų vėdinimąsi ir užteršto oro išsivalymą, todėl daugės dienų, kuomet oras bus tarsi sustingęs. (Nature Climate Change, doi.org/tch).

Prognozuojama, kad kai kurie regionai, įskaitant vakarinę JAV dalį ir Indiją, kentės nuo 40 papildomų sąstingio dienų per metus, sako Horton.

Toks sąstingis prailgina teršalų poveikį, pavyzdžiui ozono ar smulkių kietųjų dalelių, kurios pasunkina kvėpavimo problemas bei širdies ligas.

Deja, bet paprasto sprendimo nėra, sako Horton. Poveikį galima sumažinti mažinant bendrų teršalų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimą.

Paskaitykite plačiau


Andy Coghlan
New Scientist № 2975

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (2)