NASA paleido palydovą, kuris tirs mūsų atmosferą (Video)  (0)

NASA į orbitą pakėlė palydovą, skirtą stebėti atmosferoje besikaupiančio anglies dvideginio koncentraciją. Šios dujos daro didžiausią įtaką šylančiam planetos klimatui, tad naujasis palydovas padės geriau suprasti kur daugiausiai išmetama anglies dvideginio ir kur jis yra nusodinamas, rašo „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis anglies dvideginio dujų lygį atmosferoje stebėsiantis palydovas „Orbiting Carbon Observatory–2“ (OCO–2) sėkmingai buvo pakeltas į planetos orbitą. Palydovas matuos šių šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentraciją Žemės atmosferoje ir tai darys 24 kartus per sekundę. Mokslininkai tikisi, kad šie tyrimai padės nustatyti, kuriose vietose anglies dvideginio pagaminama daugiausiai, kur šių dujų daugiausiai absorbuojama ir kaip jų srautai juda atmosferoje.

Per 150 metų, praėjusių nuo pramonės revoliucijos pradžios atmosferinio anglies dvideginio koncentracija pakilo nuo 280 ppm (milijoninių dalių) 400 ppm. Tai yra didžiausia šių dujų koncentracija atmosferoje per pastaruosius 800 tūkst. metų. Didelę dalį anglies dioksido į atmosferą išmeta žmonija, degindama iškastinį kurą, tokį kaip nafta ar anglis – apie 40 mlrd. tonų kasmet, o natūralūs planetos mechanizmai kasmet absorbuoja tik apie 20 mlrd. tonų šių dujų.

Per šešias savaites palydovas nuskris į poliarinę orbitą, esančią 705 kilometrų aukštyje – jis suksis apie Žemę iš pietų į šiaurę ir pusiaują kirs kasdien šiek tiek po vidudienio. Tada pradės veikti jame įmontuotas vienintelis tyrimų aparatas – specialus spektrometras, matuosiantis anglies dvideginio koncentraciją. Palydovas kasdien skris vis kita laiko juosta ir per 16 dienų grįš į tą pačią juostą, tad mokslininkai turės galimybę realiu laiku stebėti, kaip kinta anglies dioksido koncentracija įvairiose planetos vietose skirtingu laiku.

Numatoma, kad 465 mln. JAV dolerių kainavusi NASA misija truks apie du metus, tačiau palydovas turi daugiau kuro, tad jei viskas vyks sėkmingai, anglies dvideginio stebėjimai tęsis ilgiau. Tai antrasis šio tipo palydovas – pirmąjį NASA paleido 2009-aisiais, tačiau tuo metu jį kelianti raketa patyrė gedimą ir palydovas nukrito į Ramųjį vandenyną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (0)