Už Mėnulio grunto pavyzdžius Rusija ketina sumokėti 1,99 mlrd. litų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-08-23 17:10
Reikia iškart visko gaminti po 2. Kas antrą raketą tai ateiviai, tai nekadėjai JAV numuša su ragatkėmis.
SPeed_FANat1c 2014-08-23 22:19
ekonomikos viduj nesusitvarko o kisa milijardus i menuli. Juk amerikieciai istirs, ir turbut paskleis po pasauli. Ar ten ju planas kazkada kast kokias iskasenas is menulio kad tiek reik investuot i tyrimus?
immortallt 2014-08-24 00:02
Tikslas Putinui parodyti jo didybę ir galybę.
Ernestass 2014-08-24 02:56
Tikslas šio projekto yra tobulini Roscosmos'o technines galimybes ir tie milijardai tėra menka dalis šios agentūros biudžeto. Netgi infrastruktūros tobulinimui, atnaujinimui yra išleidžiama 130 milijardų rublių tai kas skiriama čia tėra menkniekis. Nežinau kokią čia mentaliteto gimnastiką atliekat kai klausimas pasvyra ties Rusais tačiau Rusijos kosmoso agentūra su Putino valdžia įgavo naujos gyvybės ir dabar daug kuo nenusileidžia ir pačiai Nasa'i. Ne veltui per sankcijų dėjimą ji pati išreiškė norą bendradarbiauti su Rusais toliau. Tačiau abejoju ar kam tai rūpės. Blogai kai neinvestuoja į mokslą, blogai ir kai investuoją į mokslą. Niekaip neįtiksi... Žinoma, gaila, kad Rusijos kosmoso biudžetas tris kartus mažesnis nei Nasa'os, tačiau reikia prisiminti kad Rusijos GDP yra 8 kartus mažesnis ir santykiniai čia Amerikiečiai yra tie kurie šykšti tyrimams. Ne veltui Nasa seniai yra žinoma kaip badu marinta organizacija... Viskas paimta iš vikipedijos.
SPeed_FANat1c 2014-08-24 09:29
" santykiniai čia Amerikiečiai yra tie kurie šykšti tyrimams." nu as nemanau kad sykstus - kokia is to praktine nauda kai istirs ta kosmosa? zmones moka mokescius. Jie noretu tokiu dalyku kaip vezio gydymas, aids ir pan
immortallt 2014-08-24 11:42
SPeed, kaip manai iš kur atėjo pusė tavo naudojamų technologijų? Iš vėžio tyrimų? Roscosmos skiriami pinigai kaip į vandenį. Apart senų technologijų, nieko daugiau nesugeba. Iš to visi ir tyčiojasi. Didžioji dalis garantuotai išplaunama, kaip ir so Sočiu, kai net vakarų kompanijos viską būtų dariusios už pusę kainos ir lubos negriūna per pirmąjį mėnesį nuo pastatymo.
šakės 2014-08-24 13:14
Būtų gerai, jei būtų parašyta, kam jiem to grunto reikia ir ko jie ten ieškos. Negi neužtektinai '69-'72 Apollo misijos privežė mėnulio grunto į žemę? Ką naujo jie tikisi rasti? Ar tik parodyti, kad "ir mes taip galime" (pavėlavę virš 40 metų)?
Arns 2014-08-24 14:12
šakės, gal pavardink kas per pastaruosius penkis metus nusileido ir sugrįžo iš Mėnulio? Reikalas - toks, kad su dabartinėmis technologijomis net Mėnulis mums nepasiekiamas. Tad jei svarstome apie kažkokias keliones į Marsą, apie kometų ar asteroidų kasinėjimą ar nukreipimą šalin, bent buvusį lygį reikia atstatyti. Jei pavyks patobulinti kažką, dar geriau. Kaip kažkuris vienas iš Apollo misijų žmonių yra pasakęs: laikantis šiuolaikinių procedūrų, niekur nebūtume išskridę. immortaliuk, gal savo nekompetetingą nuomonę pasilaikyk sau. Plauna visi. Ir tam pačiame Sočyje daug darbų atliko vakariečiai, kurie nesikuklino imti pinigų už skubiai atliekamus darbus. Tad geriau skaičiuok savo, o ne oligarchų pinigus.
SPeed_FANat1c 2014-08-24 14:36
"SPeed, kaip manai iš kur atėjo pusė tavo naudojamų technologijų? Iš vėžio tyrimų?" siaip nzn, kaip suprantu kazka is kosmoso. Na gerai palydovai tai geras dalykas. Bet kalbant apie pacio menulio tyrimus - tai nzn, bet ir nesidomejau, tai jei netingi gali pavardint
immortallt 2014-08-24 15:17
Nueik į virtuvę ir pasiimk keptuvę. Beveik garantuotas, kad NASA technologija - teflonas. Čia vienas iš kasdienių dalykų, kurių sąrašas begalinis. Arns, plauna, bet ne po 60-70%.
SPeed_FANat1c 2014-08-24 21:18
apie sita nepagalvociau tirkai kad teflonas nasa isradimas. Beje teflono atsisakiau, nusipirkau ketaus keptuve, nes teflonas sako kad nuodingas, kai kuriose salyse net draudziamos pardavinet tokios keptuves.
Suplysus_kojine 2014-08-25 00:53
Ernestass, pateik nors viena paskutiniu metu ruskiu sekminga misija. I Zeme nukrite palaydovai, kaip grazus fejerverkai nesiskaito.
Ernestass 2014-08-25 14:11
Prašom, visa ,,Angara'' raketų šeima buvo išvystyta Rusijos kosmoso agentūros ir sukonstruota iš vietinių detalių. Ši šeima sėkmingai pakeis sovietmečiu sukurtas raketas. Su laiku gal būt ir bus sukurta ir Rusijos pačios super sunkių raketų atmaina iš šios šeimos, ypač kai gandai apie jų kūrimą nerimsta bei kelionė į Marsą ypač palengvėtų turint jas. Jums patiems reikėtų pasidomėti apie Roscmoso veiklą prieš svaidant tokius kaltinimus į jų pusę. Taip, ji veikė neefektyviai ir dabar dėl to yra pertvarkoma tačiau tai toli gražu nereiškia, kad ši įmonė neužima svarbios dalies kosmoso tyrinėjimuose.
Vytax 2014-08-25 21:49
Ta programa skirta tiesiog skirta išlaikyti karinių balistinių raketų gamyklų kompleksams ir tiek. O ta visa mokslinė programa tai tik maskuotė skirta pridengti karines išlaidas.
Arns 2014-08-25 22:40
Vytax 2014-08-25 22:59
informacija.
Skeleton 2014-08-25 23:14
Oi, jau tik nereikia "Angara" projekto pristatinėti kaip "sekmės istorijos". Aš dar prisimenu, kaip pirmas "Angara" startas buvo žadamas 2003 metais (!). Pats projektas buvo pradėtas dar 1992 metais. Kas padaryta? Atliktas vienas testinis suborbitinis skrydis. Dar nei vienas palydovas neišvestas į orbitą, net maketas. Deja, nepaisant visų į Rusijos kosminę pramonę kišamų pinigų, ji toliau degraduoja. Raketų avarijos darosi vis dažnesnės (paskutinė problema: prieš kelias dienas Sojuz raketa išvedė du Europos Galileo navigacinės sistemos palydovus į neteisingą orbitą). Moksliniai projektai lygūs beveik nuliui. Neįtikėtina, bet Rusija dar labiau nei buvusi Sovietų Sąjunga fokusuojasi į propagandinį kosmosą vietoj realių tikslų ir realių rezultatų.
Skeleton 2014-08-25 23:20
Dėl visko kalti bjaurybės amerikiečių inžinieriai ! Jų sukurti šnipinėjimo palydovai dirba ilgiau nei yra numatę užsakovai iš NRO. Pavyzdžiui dabar leidžiamų GPS 2F serijos palydovų paleidimas buvo nukeltas kelis metus, nes seni GPS palydovai dirbo ilgiau nei planuota.
Ernestass 2014-08-26 02:17
Skeleton, pačiam tau praverstų žinoti realias bėdas kamuojančias Rusiją, o ne diletantiškai suvertinėti kaltę kur papuolą. Visų pirma, Rusija rizikuoja patirtį nesėkmes kur kas dažniau, nes jie atlieka 40% transporto gabenimo į kosmosą ir 2020 metais yra planuojama šį skaičių padidinti iki 50%. Tai visiškai realius užsibrėžimas ypač kai naujojo, ekonomiškų raketų šeima jau laukia už durų kol bus jiems pastatyta paleidimo aikštelė. Keista, bet ''apgailėtina padėtis'' Rusijos kosmoso industrijoje kažkodėl neatbaido norinčių pasinaudoti Roscosmo paslaugomis tačiau esu tikras, kad surasite pasiteisinimą ir tam faktui. Antra, čia jums ne lietuvišką Sputnik'a paleisti nuo kitų šalių pečių. Balistinės raketos bei kosmoso tyrinėjimas yra labai sudėtingas mokslas ir nesėkmės čia visados yra laukiamos. Rusijos kosmoso agentūra dažniausiai yra kamuojama ne jų pačių nekompetencijos, bet jų tiekėjų nesugebėjimo sukurti kokybiškas detales. Ši tendencija su laiku turėtų išnykti, nes yra planuojama įvesti dvigubos kontrolės metodus bei yra investuojami milijardai į pačios infrastruktūros atnaujinimą. Trečia, ar pamirštate, kad pati Nasa yra pražudžiusį ne vieną žmogų, kartais savo nekompetencija, kartais ir klaidomis. Palyginus su Rusija, jos pačios programos turi tuos pačius nesėkmės reitingus kurie tokiems skrydžiams sieka apie 1-4%. Taip netgi Sojuz raketa su giliai problematiška Rusijos industrija vistiek turi nepatikimumo procentą apie 2.5%, o tai yra fantastiški rezultatai palyginus kiek šimtų kartų jai buvo pavesta gabenti krovinius į orbitą. Ketvirta, pasenusią industriją renovuoti bei pirmauti strateginiuose sektoriuose nėra užmojo reikalas. Tam reikia kryptingai, ilgai bei labai daug investuoti į šiuos sektorius, kad būtų gaunama nauda. Tačiau netgi tai tau nieko negarantuos. Šiuo laiku yra pilna senbuvių kurie turi didžiulį įdirbį bei paveldą ir bei patys nestovi vietoje. Daug valstybių bando investuoti į kosmosą, mažai kam pavyksta dominuoti šiame sektoriuje. Angara raketų šeima seniai tvyrojo kaip idėja tačiau jai prireikė laiko kol buvo su ja kažkas realiai pradėta daryti, jau nekalbant apie finansavimo bėdas. Raketų šeima realiai buvo pradėta kurti tiktais 2006 pabaigoje bei 2007 pradžioje. Pati ši raketų šeima yra kritiška Rusijos kosmoso strateginiam vystymusi, nes didelė dalis kūrimo išlaidų į šias raketas buvo nukreipta į infrastruktūros modernizavimą bei jos kūrimą. Angara šeima jau yra realiai baigta, laukiama tik naujo kosmodromo pastatymo jos rimtesniam testavimui. Pirmasis skrydis buvo sėkmingas ir dabar nekantriai laukiu jos realių galimybių dėl komercino krovinių gabenimo į kosmosą.
Skeleton 2014-08-26 11:43
Tik nereikia kitų kaltinti diletantizmu... SpaceX vadovės teigimu, SpaceX jau užima apie 40% pasaulio komercinių paleidimų rinkos pagal pasirašytus kontraktus. ILS (bendra merketingo kompanija užsiimanti rusiškų raketų paleidimų paslaugų pardavimais) neseniai atleido 25% darbuotojų ir oficialiai susimažino planus nuo 7-8 Proton startų per metus iki 4. Mano manymu tai dar labai optimistinis vertinimas, nes neoficialiu verslininkų teigimu Proton startas kainuoja 107 mln. USD prieš SpaceX Falcon-9 57 mln. USD. Sealaunch (leidžianti ukrainietiškus-rusiškus Zenit'us nuo jūrų platformos) išgyveno bankrotą ir panašu kontraktų nebeturi ir nebeatsikels. Angaros ateitis yra šakėmis ant vandens rašyta, prisiklausėme pažadų iki soties per daugiau nei 10 metų. Juo labiau šiuo metu niekas negali žinoti kiek galėtų kainuoti komercinio palydovo paleidimas Angara raketa.