Rokiškėnas netyčia stiklainyje užveisė gyvatyną  (1)

Rokiškio gyventojui gamta iškrėtė pokštą: sode suradęs gyvatę ir uždaręs ją į stiklainį, kitą dieną inde rado besirangančias daugiau nei 20 gyvačių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Metro ilgio ir graikinio riešuto storio gyvatė rokiškėno Povilo Ž. sode atsirado tarsi iš niekur.

„Sode pjoviau šaką, kuri trukdė pravažiuoti automobiliui. Kai nupjauta šakos dalis nukrito, po kojomis pamačiau įspūdingo dydžio gyvatę. Prispaudžiau ją, paskui atsinešiau stiklainį ir pakviečiau roplį į jį užeiti“, – šmaikščiai pasakojo Povilas Ž.

Vyras sakė tik vėliau suvokęs, kaip pavojingai jis elgėsi. Stiklainyje atsidūrusi gyvatė bandė per stiklą pulti. Gerai įsižiūrėjęs į netikėtą viešnią rokiškėnas suprato, kad pas jį į sodą užsuko nuodingoji angis.

Jis nusprendė rytojaus dieną gyvatę išvežti į atokiau nuo sodo esantį mišką ir paleisti.

Tačiau sodininkas net neįtarė, kad viešnia jam iškrės pokštą. Kitą dieną atvažiavęs į sodą vyras pamatė, kad stiklainyje knibždėte knibžda gyvačių.

Pasirodo, angis per naktį atsivedė jauniklių.

„Gyvatės palikuoniai buvo maždaug sprindžio ilgio. Bandžiau juos suskaičiuoti, bet nepavyko. Jie judėjo, rangėsi. Pavyko suskaičiuoti aštuoniolika, paskui vėl pamesdavau skaičių. Galiu patikinti, kad angies jauniklių buvo ne mažiau nei dvidešimt“, – sakė Povilas Ž.

Jis savo sode atsiradusį gyvatyną parodė Rokiškio rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjai Danutei Baronienei. Specialistė patvirtino, kad stiklainyje atsidūrė nuodingoji angis. Šios gyvatės jauniklius atsiveda rugpjūtį.

„Teko skaityti, kad angis gali atsivesti iki 80 jauniklių. Kartais gyvatės šliaužia į medžius ir ten veda palikuonius“, – sakė D. Baronienė. Gali būti, kad angis tam kaip tik buvo pasirinkusi Povilo Ž. sode augančios eglės šaką. Bet šeimininkas ne laiku sumanė medį apgenėti.

Povilas Ž. gyvatę su visa jos gausia šeimyna paleido miške.

„Nuvežęs į atokią miško vietą, apverčiau stiklainį ir išleidau gyvates. Angis man nieko bloga nepadarė, kodėl aš jai turėčiau ką nors negero daryti?

Pirmiausia išsilakstė jaunikliai, paskui nušliaužė ir jų motina“, – kaip baigėsi neįprasta istorija, papasakojo rokiškėnas.

Įkandimas pavojingas, bet nėra mirtinas

Angis yra vienintelis nuodingas roplys Lietuvoje. Mūsų šalyje palyginti dažnai aptinkama. Mėgsta gyventi drėgnuose miškuose, pelkėse, paežerėse. Pasižymi sėslumu: juda aplink savo gyvenamąją vietą iki 100 metrų spinduliu.

Minta smulkiais graužikais, taip pat varlėmis, driežais, paukščių kiaušiniais.

Angis žmogaus nepuola, bet užminta gali skaudžiai įgelti. Įkandimas paprastai nėra mirtinas. Gyvatė gelia dantimis, o kaišiodama liežuvį užuodžia kvapus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Virginija Petrauskienė
(27)
(1)
(26)

Komentarai (1)