Medicinos auksas – kardauodegių kraujo litras kainuoja 15 tūkst. dolerių (Video)  (0)

Jokiai gyvūnų rūšiai neįmanoma išgyventi 450 mln. metų, jei per tą laiką jų organai neišvysto tam tikrų išlikti padedančių funkcijų ar triukų. Vienas tokių, kuriuos turi kardauodegiai – kraujas su ypatingomis antibakterinėmis savybėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akivaizdi kardauodegių (Limulus polyphemus) kraujo savybė yra ryškiai mėlyna spalva. Taip yra dėl to, kad jie turi vario pagrindu veikiančio pigmento hemocianino, kuris perduoda deguonį kūnui. Stuburiniai tam naudoja geležies turintį hemoglobiną.

Vietoje baltųjų kraujo kūnelių, kovojančių su infekcijomis, kai kurie bestuburiai turi amebocitus, o Atlanto vandenyne gyvenantis kardauodegis per ilgą laiką juos išvystė taip, kad šie turi neįprastą medicininę vertę ir puikiai apsaugo nuo bakterijų.

Kardauodegių koaguliantas – kraujo krešėjimą skatinantimedžiaga – naudojamas testuojant medicininę įrangą ir vakcinas, tikrinant jų efektyvumą. Be jo didelė dalis žmonių mirtų nuo infekcijų.

Deja, kardauodegių naudingosios savybės sumažino jų populiaciją Šiaurės Amerikoje.

250 tūkst. krabų kasmet yra nuleidžiama apie 30 proc. kraujo ir jie paleidžiami atgal. Manoma, kad nuleidus 30 proc. kraujo kardauodegiai turėtų išgyventi, tačiau kai kurie mokslininkai teigia, kad iki trečdalio atgal paleistų krabų, kurių kraujas nuleistas, žūva. Be to, manoma, kad po nukraujavimo kardauodegiai rečiau dauginasi.

Tačiau litras krabų kraujo kainuoja maždaug 15 tūkst. dolerių, todėl nepanašu, kad ateityje šis procesas sulėtės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)