„Futbolo kamuoliai“ saugos nuo mirtinai pavojingų kosmoso šiukšlių  (0)

Buvo išbandyti akyli minirobotai, saugosiantys Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) ir taisysiantys sugedusius palydovus


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmose šiukšlės gali priversti jus klykti ne tik dėl netvarkos. TKS nuolatos keičia orbitą, kad išvengtų susidūrimų su nebeveikiančiais palydovais, raketų pakopomis ir kitais objektais zvimbiančiais apie Žemę tūkstančių kilometrų pr valandą greičiu. Greitai radarų dar nesekamų objektų keliamą pavojų panaikinti gali skristi robotai.

Alvaras Saenz-Otero su kolegomis iš MIT sukūrė keletą save vairuojančių robotų. Jie kiek mažesni už futbolo kamuolius ir skirti potencialiai pavojingų objektų tyrimui saugiu atstumu 3D stereo kamera. Atvaizdai pateikiami TKS įgulai, kuri nusprendžia, kaip elgtis toliau.

Kosminių objektų keliama rizika turi būti įvertinama, nekeliant pavojaus žmonėms, tačiau netgi robotai nuo nepažįstamų objektų turi laikytis pagarbiu atstumu. „Inspektavimas nėra nerizikinga veikla,“ pažymi Saenz-Otero. „Autonomiškas inspektorius gali susidurti su objektu ir tik pabloginti reikalus. Tad, turi būti naudojami labai geri jutikliai, kad aparatas galėtų saugiai judėti apie tiriamą objektą.“

TKS viduje vykusiame bandyme robotai sėkmingai manevravo apie mikrogravitacijoje plūduriuojantį „nežinomą“ objektą. Navigacijai naudodami kameras ir vidiniu kompasus, jie išlaikė saugų atstumą nuo objekto ir jį nufilmavo. Robotai transliavo 3D vaizdą kitur TKS esančiai įgulai, galėjusiai jį įvertinti. Darbas turėtų pasirodyti Journal of Spacecraft and Rockets (doi.org/vfm).

Eksperimentai įrodė, kad robotai gali išvengti objektų, iš anksto nieko nežinodami apie jo formą ar dydį – gyvybiškai svarbi saugos priemonė artinantis prie objekto, kuris gali būti nuo kelių centimetrų iki sunkvežimio dydžio.

„TKS dabar darbuojamės su bendru nuolaužų tikrinimu, kai daugiau, nei kameras turi daugiau, nei vienas robotas,“ sako Saenz-Otero. Šis darbas prisideda ir prie DARPA finansuojamos Phoenix programos. Planuojama sukurti robotus, kurie skrietų geosinchroninėje Žemės orbitoje –daug toliau, nei dauguma palydovų. Ten jie taisytų ir prižiūrėtų senus arba sugedusius palydovus – tokias užduotis atlikti žmonių komandai būtų neracionalu.

Tai gyvybiškai svarbus tyrimas, pabrėžia Hugh Lewisas, tyrinėjantis kosmoso nuolaužas Southamptono universitete, JK. „Dėl kosmoso radiacijos ir terminės kaitos kosminių laivų ir raketų pakopų gamyboje naudojamos medžiagos sensta ir ỹra, tad svarbu jas apžiūrėti ir išsiaiškinti pavojus.“


Paul Marks
New Scientist № 2985

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)