(Ne)paprasti inercijos triukai: boulingo rutulių švytuoklė (Video)  (0)

Privačioje vaikų vasaros stovykloje Bernsvilyje (Šiaurės Karolina, JAV) sukonstruotas štai toks didžiulis švytuojančių boulingo rutulių rinkinys. Nors jį pamatyti savo akimis gali ne kiekvienas, efektingiausi jo sugebėjimai nufilmuoti ir patalpinti internete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei turite 16 atliekamų boulingo rutulių, iš jų galima pasigaminti šaunią švytuoklinės bangos demonstravimo laboratoriją. Ant skersinio virvutėmis pririštus 16 vienodo svorio ir dydžio rutulių visų pirma reiktų "užtaisyti" – t.y., stumiant pakelti juos į vienodą aukštį ir užfiksuoti taip, kad rutuliai būtų pasiruošę grįžti į pradinį tašką. Taip jie "įkraunami" potencine energija.

Paleidus rutulius, visi jie pradinį tašką pasieks beveik tuo pat metu, tačiau dėl leidimosi metu įgautos kinetinės energijos, užuot sustoję tame taške, skries į priešingą pusę ir kils į tam tikrą aukštį – visai kaip sūpynės. Tada atgal, vėl pirmyn, atgal – ir taip iki to momento, kai rutulių trintis su oru visiškai juos sustabdys.

Švytuoklinės bangos triuko visa esmė – vienodi rutuliai parišti ant skirtingo ilgio virvučių, tad skiriasi rutulių svyravimo trukmė ir periodas. Kuo virvutė trumpesnė, tuo rutulys greičiau ir trumpiau švytuos.

Visus rutulius paleidus švytuoti vienu metu, prasideda įdomūs dalykai. Po kelių švystelėjimų, rutulių rikiuotė iš tiesės virsta sinusoidės pavidalo gyvatėle, o netrukus toks, rodytųs, darnus judėjimas virsta visišku chaosu, kurį epizodiškai pakeičia trumpam įsivyraujantis sinchroniškumas.

Praėjus maždaug 1:20 min. po eksperimento pradžios, rutuliai pasiskirsto į dvi priešingas rikiuotes ir kelis švystelėjimus prasilenkia lygiomis gretomis (eksperimentą stebintys vaikai šį momentą palydi nustebimo ir susižavėjimo šūksniais). Tada – vėl chaoso metas, po kurio, maždaug 2:20 min. prasideda švytuojančių rutulių rikiavimasis į pradinę, tik mažesne amplitude, švytuojančią bangą: iš pradžių grįžta sinusoidiškos "gyvatėlės", o po jų, apie 2:40 min. visi rutuliai sugrįžta į vieną švytuojančią gretą, nuo kurios ir prasidėjo šis paprastas, tačiau efektingas eksperimentas.

Žinoma, švytuoklė įrengta po atviru dangumi ir stovi jau ne vienerius metus, tad ji šiek tiek išderinta (klimatinės sąlygos veikia medinį švytuoklės stovą), tačiau esmės tai nekeičia.

Jei yra noro ir galimybių tokią švytuoklę susikonstruoti, rekomendacijas rasite čia.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (0)