Nori tapti protingesniu? Reikia vartoti apynius!  (11)

Naujausiais tyrimais įrodyta, kad viena iš alaus sudedamųjų dalių gerina smegenų veiklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, mažai tikėtina, jog vienas bokalas turės kažkokios naudos jūsų intelektui. Kad padidintumėte savo pažintinius gebėjimus, per dieną šio gėrimo turėtumėte suvartoti apie 2000 litrų. Tačiau ką turi alus, ko neturi kiti alkoholiniai gėrimai? Atsakymas yra cheminis mikroelementas pavadinimu ksantohumolis. Mokslininkai įrodė, kad šis apyniuose aptinkamas flavonoidas pagerina jaunų pelių smegenyse vykstančias pažinimo funkcijas. Flavonoidai – tai junginiai, suteikiantys augalams spalvą. Mokslininkai atskleidė, kad jie gali padėti kovoje su širdies ligomis ar net vėžiu. Šių junginių taip pat galima rasti mėlynių, tamsaus šokolado bei raudonojo vyno sudėtyse. Mokslininkai viliasi, kad ateityje ksantohumolį bus galima pritaikyti metaboliniui sindromui gydyti – būklei, susijusiai su nutukimu ir aukštu kraujo spaudimu. Kita tyrimų kryptis bus su amžiumi prastėjančios atminties gerinimas. Ekspertai iš Oregono valstijos universiteto (OVU) tiki, kad po atlikto eksperimento su pelėmis jie atsidūrė dar vienu žingsniu arčiau supratimo, kodėl tai pasireiškia daugeliui žinduolių.

Tyrimui jie pasitelkė dideles ksantohumolio dozes – tokias, kurios paprastai neegzistuoja normalioje mityboje. Tačiau tai padėjo nustatyti, kad šis mikroelementas padidina jaunų gyvūnų gebėjimą prisitaikyti prie aplinkos pokyčių. Jų pažinimo lankstumas buvo išbandomas specialiai tam sukurtame labirinte. Po ksantohumolio terapijos greitai ir be klaidų įveikusios užduotį jaunesnės pelės pademonstravo didelę intelektinio tobulėjimo pažangą.

Šiam efektui pasiekti, riekiamą mikroelemento kiekį galimą gauti tik vartojant papildus. Taigi, jeigu šiuos teigiamus pokyčius žmogus bandytų pajusti natūraliai, jam kasdien reikėtų išgerti apie 2000 litrų alaus.

„Ksantohumolis gali pagreitinti medžiagų apykaitą ir sumažinti riebalų rūgštis kepenyse. O taip pat pagerinti pažinimo lankstumą (bent jau jaunų pelių) bei smegenų veiklą, – teigia OVU doktorantas Daniel Zamzow, – Deja, tai nepasitvirtino vyresnio amžiaus pelių atveju“.

OVU profesorė Kathy Magnusson sakė: „Šis ir kiti flavonoidai gali optimaliai pagerina atminties funkciją. Tačiau atsižvelgiant į šį tyrimą, svarbiausia yra stengtis pasisavinti junginių teikiamą naudą dar ankstyvame amžiuje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(285)
(-252)

Komentarai (11)