Tirpstantys ledynai Antarktidoje keičia Žemės gravitaciją (Video)  (5)

Pastaruoju metu buvo gausiai diskutuojama apie ledynų tirpsmo Antarktidoje padarinius, nes šis reiškinys turį įtakos didėjančiam jūros lygiui ir keičia bendrą žemyno vaizdą. Pasirodo, yra ir dar viena nenumatyta pasekmė – ties Antarktida susilpnėjo gravitacija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-10-03 Tirpstantys ledynai Antarktidoje keičia Žemės gravitaciją (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos kosmoso agentūros (ESA) kosminis teleskopas GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), kuris praėjusiais metais iš kosmoso nukrito į Žemę, per 2009–2012 m. atliko aukštos rezoliucijos gravitacijos matavimus. Analitikas Johannesas Boumanas iš Vokietijos geodezijos tyrimų instituto pastebėjo, kad toje vietoje, kur sumažėjo ledynai, sunyko ir gravitacijos laukas.

Tam, kad tiksliau nustatytų ledynų tirpsmą, mokslininkas Antarktidą padalino į mažesnius baseinus. GOCE yra pirmasis palydovas, galintis tiksliai nustatyti pokyčius gravitacijos lauke skirtinguose baseinuose. Šis palydovas mokslininkams suteikia duomenis ir apie Žemės drebėjimus, ir apie ugnikalnių išsiveržimus.

GOCE matavimai buvo sulyginti su GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) palydovo duomenimis, kurie yra ne tokie detalūs.

Sudėję abiejų palydovų duomenis mokslininkai gavo aiškų ir išsamų Žemės gravitacijos lauko modelį. Modelis taip pat leido pastebėti skirtumus tarp viršutinės mantijos ir planetos plutos.

Tyrimas išspausdintas „Geophysica Research Letters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai (5)