Kitas kampas: ką užfiksavo į ore plevenantį vandens burbulą panardinta vaizdo kamera? (Video)  (3)

"Tai beprotiška! – džiūgavo savo veidus per vandens rutulio sferos sieneles vėliau išvydę neįprasto ir nelauktai įspūdingo eksperimento autoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susidomėję, kokie vandens paviršiaus tempimo procesai vyksta nesvarumo būklėje (mikrogravitacijos sąlygomis), trys Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautai nusprendė į ore laisvai plūduriuojantį vandens kamuolį įmerkti vaizdo kamerą ir tuos procesus nufilmuoti iš vidaus.

Eksperimentą Steve'as Swansonas, Reidas Wisemanas ir Alexanderis Gerstas atliko praėjusią vasarą, 40-osios ekspedicijos metu.

Skriejant kosmine orbita aplink Žemę, planetos trauka sumažėja tiek, kad skysčiai pradeda plūduriuoti ore ir įgyja sferos pavidalą. Kadangi Žemės trauka skysčius orbitoje veikia kitaip nei ant Žemės paviršiaus, pasikeičia ir skysčio paviršiaus įtempimo procesai. Vandeniliniai ryšiai tarp vandens molekulių natūraliai traukia molekules viena prie kitos, ir jos susiburia į sferinę struktūrą, kuri pasižymi mažiausiu paviršiaus plotu.

Astronautų nufilmuotus kadrus galima žiūrėti 2D ir 3D formatu. Tiesa, kaip primena iflscience.com, pastaruoju atveju reikės specialių 3D akinių.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(35)
(8)
(27)

Komentarai (3)