Testas: sužinokite savo smegenų amžių  (0)

Pastebėti raukšles ant veido ar kūno pasikeitimus – visai nesunku, tačiau ar žinote, kaip su amžiumi sensta jūsų smegenys? Akivaizdu, kad būnant vyresnio amžiaus tampa sunkiau susikoncentruoti, įsisavinti naują informaciją, tačiau gydytojai vis dar negali tiksliai pamatuoti, kokiu greičiu tai intensyvėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu „Public Health England“ kuria testą, kuris bus skirtas apskaičiuoti smegenų amžių, atsižvelgiant į žmogaus svorį, judėjimą, cholesterolio kiekį bei alkoholio vartojimą, nes aplinkos faktoriai, kaip ir genetika, gali lemti, kiek ir kaip greitai žmogus praranda smegenų ląsteles.

Dr. Stuarto Ritchie teigimu, senėjimas skatina smegenų susitraukimą ir mažėjimą, todėl sukelia ir laipsnišką kognityvinių gebėjimų praradimą. Šimtai ryšių tarp ląstelių, kurie padeda perduoti informaciją, taip pat ima nykti. Sulaukus 60 metų, smegenyse atsiranda su amžiumi susijusių pasikeitimų. Vieniems jie atsiranda anksčiau, kitiems vėliau. Ir tai itin priklauso nuo to, kaip gyvenate, ką valgote ir kaip rūpinatės savimi.

Tad turite unikalią galimybę sužinoti, ar viską darote teisingai. Jei jums smalsu, nedelskite ir užpildykite neurologijos profesoriaus Dr. Vincento Fortanasce sukurtą testą, kuris padės įvertinti, koks yra jūsų smegenų amžius.

Į KLAUSIMUS ATSAKYKITE TIK „TAIP“ ARBA „NE“:

  1. Kiekvieną naktį miegu 7–8 valandas (arba ilgiau).
  2. Kasdien suvalgau 5 arba daugiau vaisių ir daržovių, kur gausu antioksidantų, porcijų.
  3. Kasdien suvalgau nors vieną mėlynių, aviečių ar gervuogių porciją.
  4. Valgau žuvį, kurioje gausu sočiųjų riebalų Omega 3, bent 3 kartus per savaitę.
  5. Vartoju žuvų taukus arba linų sėmenų papildus ne mažiau nei 5 kartus per savaitę.
  6. Vartoju folio rūgštį ir kasdien geriu multivitaminus.
  7. Kasdien mažomis dozėmis vartoju aspiriną.
  8. Geriu vynuogių sultis ne mažiau nei 5 kartus per savaitę.
  9. Beveik visomis savaitės dienomis mankštinuosi bent po 30 min. kasdien (iš viso – apie 3 val. ir daugiau intensyvaus sporto kiekvieną savaitę).
  10. Skaitau sudėtingas knygas, sprendžiu kryžiažodžius ar sudoku, dalyvauju veikloje, kuri reikalauja aktyvaus mokymosi, atminties, skaičiavimo, analizės ir problemų sprendimo įgūdžių bent 5 kartus per savaitę.
  11. Mūsų šeima turi „ilgaamžiškumo genus“, nes giminėje yra žmonių, kurie išgyveno 80 metų ir daugiau nepraradę atminties.
  12. Bendras cholesterolio kiekis mano organizme yra žemesnis nei 5,2 mmol/l.
  13. MTL (blogojo) cholesterolio kiekis mano organizme yra žemesnis nei 3,3 mmol/l.
  14. Aš nesu nutukęs (mažiau nei 6,3 kg antsvorio moteriai, mažiau nei 12,7 kg vyrui).
  15. Aš laikausi Viduržemio jūros dietos – valgau daug vaisių, daržovių, pilno grūdo maisto produktų, pupų, riešutų ir grūdų su alyvuogių aliejumi bei trupučiu raudonos mėsos.
  16. Vietoje sviesto ir margarino vartoju alyvuogių aliejų ir nevartoju transriebalų turinčių produktų.
  17. Aš niekada nerūkiau.
  18. Mano kraujo spaudimas normalus.
  19. Aš nesergu diabetu.
  20. Aš neturiu metabolinio sindromo (nutukimo, hipertenzijos ir didelio kiekio trigliceridų), vadinamojo insulinui atsparaus sindromo.
  21. Neturiu jokių miego sutrikimų, pvz., knarkimas, obstrukcinė miego apnėja ar negydoma nemiga.
  22. Nepatiriu kasdienio nekontroliuojamo streso.
  23. Turiu artimų žmonių, kurie mane palaiko, ir mėgaujuosi veikla su draugais, šeima bei kolegomis.
  24. Mano trumpalaikė ir ilgalaikė atmintis puiki.
  25. Esu pasirengęs užkirsti kelią Alzheimerio ligai ir padaryti viską, ko tai pareikalaus.

SUSKAIČIUOKITE, Į KIEK KLAUSIMŲ JŪS ATSAKĖTE „TAIP“, IR PASITIKRINKITE, KĄ TAI SAKO APIE JŪSŲ SMEGENŲ AMŽIŲ:

0–11: rizika susirgti Alzheimerio liga – didelė. Smegenų amžius = chronologinis amžius + 10 metų. Rekomenduojame apsilankyti pas gydytoją ir atsakingai aptarti sveikatos problemas.

12–14: rizika susirgti Alzheimerio liga – vidutiniška. Smegenų amžius = chronologinis amžius + 5 metai. Kadangi skirtumas – pakankamai didelis, reikėtų susimąstyti apie rizikas, kurios padidina Alzheimerio ligos atsiradimo tikimybę.

15–19: rizika susirgti Alzheimerio liga – nedidelė. Smegenų amžius = chronologinis amžius. Nors rezultatai neblogi, būkite atidūs ir peržiūrėkite klausimus, į kuriuos atsakėte „NE“, kad galėtumėte pakeisti mitybą, fizinę veiklą, protinį aktyvumą ar poilsį.

20–22: visai neblogai! Smegenų amžius = chronologinis amžius – 10 metų. Jūs iš tiesų rūpinatės savo fizine ir psichologine sveikata, tačiau vis dar galite kai ką pakeisti, kad visiškai sumažintumėte riziką susirgti Alzheimerio liga.

23–25: sveikiname! Smegenų amžius = chronologinis amžius – 15 metų. Šiuo metu jūs – sveikas, o protas – jaunatviškas ir produktyvus. Jei gyvenimo būdas nesikeis, rizika susirgti Alzheimeriu yra itin maža.

Nepraleiskite progos sužinoti, kaip išsaugoti savo smegenis jaunas

Dalis tiesos slypi teiginyje „naudokite smegenis arba praraskite jas“. Jei žmogus dažnai sprendžia kryžiažodžius, sudoku ar mokosi, pvz., naujos kalbos, tai gali padėti sulėtinti smegenų senėjimo procesą, tačiau tik labai nedaug.

Daug daugiau įtakos turi sveikas kūnas. Net 30–35 min. pasivaikščiojimas kasdien padeda sulėtinti smegenų senėjimą. Maistas taip pat turi daug įtakos. Viduržemio jūros dieta, gausi vaisių ir daržovių, gali padėti sulėtinti senėjimą, nes juose esantys antioksidantai padeda sumažinti žalą smegenų ląstelėms. Žuvis, kurioje yra daug sočiųjų riebalų Omega 3, taip pat yra naudinga.

Keletas patarimų:

Geras miegas. Miego trūkumas daro žalą smegenims, todėl dirbantys naktinėmis pamainomis tikrai sau kenkia. Maistas taip pat turi tam įtakos. Tyrimai rodo, kad pakanka vieną savaitę maitintis nesveiku greitai paruošiamu maistu, kad atsirastų atminties sutrikimų.

Sveiki smegenų įpročiai. Tai, kas kenkia kūnui, dažniausiai kenkia ir smegenims. Rūkymas, antsvoris, aukštas kraujo spaudimas ar padidėjęs cholesterolio kiekis gali pagreitinti smegenų senėjimo procesą, nes visa tai pablogina kraujotaką ne tik kūne, bet ir smegenyse.

Socialinis gyvenimas. Aktyvus bendravimas gali sulėtinti smegenų senėjimą. Tyrimai rodo, kad daug bendraujantys žmonės, būdami vyresnio amžiaus, geriau atlieka kognityvinius testus. Tai gali sulėtinti ir Alzheimerio ligos vystymąsi.

Poilsis. Nors aktyvi protinė veikla ir bendravimas yra naudingas, per didelis krūvis gali būti žalingas, nes stresas turi neigiamą poveikį smegenims. Stresas neigiamai veikia trumpalaikę atmintį vyresniems žmonėms, taip pat turi įtakos ir ilgalaikės atminties silpnėjimui. Stresas taip pat gali pagreitinti Alzheimerio ligos pradžią. Todėl svarbu rūpintis poilsiu, mokėti atsipalaiduoti ir rasti laiko sau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(35)
(67)
(-32)

Komentarai (0)