Kiek vandens užgesintų Saulę? (Video)  (10)

Tiesa, Saulė nedega. Tiksliau, to, kas vyksta Saulėje, gaisru nepavadinsi. Tad kas nutiktų mūsų žvaigždę užliejus kolosaliu kiekiu vandens ir kiek jo reikėtų, kad Saulė užgestų?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-01-28 Kiek vandens užgesintų Saulę? (Video)  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas gal ir mažai prasmingas, tačiau įdomus. Pradėkim nuo to, kad degimas – cheminė reakcija, kurios metu besioksiduojanti medžiaga išskiria šilumą. Jei iš degimo reakcijos pašalinsite deguonį, liepsnos bus užgesintos – degimas liausis.

O kosmose juk – vakuumas. Deguonies jame nėra. Tad ir vandeniu gesinamam gaisrui erdvės atvirame kosmose, ko gero, irgi nerasite nė su žiburiu. Juk deguonies išleidimas iš modulio į atvirą kosmosą yra pagrindinė gaisrų gesinimo priemonė kosminiuose aparatuose.

Mūsų nuostabioji Saulė – šiek tiek kitokia. Joje vyksta branduolinės sintezės reakcijos, kurių metu vandenilio atomai paverčiami helio atomais. O visa tai vyksta sunkiai nusakomo aukščio temperatūros ir slėgio terpėje. Kad joje būtų gaminama energija, deguonies ten nereikia. Degalų ten pakanka ir be deguonies.

Ir vis dėlto. Kas nutiktų Saulę užliejus kolosaliu kiekiu vandens? Pavyzdžiui, ant mūsų žvaigždės išpylus visą saulę vandens? Vandenilis – Saulės degalai. Išeitų, jei Saulei duosi daugiau vandenilio (o kaip tik jo ir yra vandenyje), tai ji didės ir bus karštesnė.

Deguonis – vienas iš šalutinių sintezės reakcijos produktų. Kaip tik dabar Saulė verčia vandenilį į helį – joje vyksta protono-protono sintezės reakcija. Tačiau būna ir kitokio tipo reakcijų. Viena jų – anglies-azoto-deguonies (AAD) ciklo reakcija. Tiesa, šio tipo reakcijų Saulėje yra tik 0,8 proc.

Jei Saulę pavaišintume didesniu kiekiu deguonies (kaip sudedamosios vandens dalies), Saulėje pastarojo tipo reakcijų pagausėtų. Žvaigždėse, kurios už mūsų Saulę masyvesnės 1,3 karto, AAD reakcijos dominuoja – jos ten vyksta dažniausiai. Tad į Saulę supylę saulę vandens, jos neužgesintume – Saulė taptų didesnė ir karštesnė.

Kuo žvaigždė masyvesnė ir karštesnė, tuo greičiau ji sudega. Masyviausios ir didžiausios žvaigždės gyvuoja vos kelis milijonus metų, o tada sprogsta supernovomis. Jei norite susprogdinti mūsų Saulę ir niekur neskubate, toks metodas gali tikti.

Jūs neabejotinai norite visai ne to. Tarkim, jūs norėtumėt Saulę užpūsti kaip žvakę. Čia šiokį tokį receptą žino „Vsauce“ kūrybinė grupė. Jei kokiu nors būdu sugebėtumėt į Saulę švirkšti vandenį ypač galinga srove, ji galėtų subyrėti: Saulės masė pradėtų mažėti, pradėtų kristi temperatūra ir slėgis jos branduolyje, ir branduolinės reakcijos ten vykti nebegalėtų.

Metas apibendrinti. Saulė nedega. Gaisro ten nėra, vadinasi, Saulės neužgesins joks įmanomas ar neįmanomas vandens kiekis. Jei jo pilsite daug, Saulė pūsis ir karštės, jei pilti nesiliausite – Saulė sprogs kaip supernova. Bet jei į Saulę vandenį švirkšite labai galinga srove (kur vanduo skrietų beveik šviesos greičiu), jūs ją, ko gero, užpūstumėte, o Saulės sistemoje, deja, pasidarytų labai šalta ir tamsu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(33)
(7)

Komentarai (10)