Koks stambiausias ugnikalnio išsiveržimas Žemės istorijoje?  (0)

Per visą savo egzistavimą žmonija kol kas nepatyrė išties stambių ugnikalnių išsiveržimų, nors mūsų planetos istorijoje tokių būta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stambiausias įvykęs išsiveržimas, kurio liudininkais buvo žmonės, – Tambora ugnikalnio išsiveržimas, įvykęs Indonezijoje 1815 metais. Tada išsiveržė apie 50 km³ uolienų, žuvo apie 70 tūkst. žmonių. Tamboros išsiveržimas stipriai pakenkė praktiškai viso pasaulio žemė ūkiui, ne tik padengdamas milžiniškus plotus vulkaniniais pelenais, bet ir sudarydamas užklotą danguje, per kurį Saulės spinduliai blogiau pasiekdavo Žemės paviršių, nei įprastai. Tai sukėlė nederlių netgi Europoje ir abiejose Amerikose.

Stambiausias sprogus išsiveržimas Žemėje, tikėtina, įvyko maždaug prieš 132 milijonus metų (apytikris iš karto kelių stambiausių išsiveržimų laikas) Paraná ir Etendeka trapoje, kurios antžeminė dalis yra Brazilijoje, P. Amerikoje (Paraná) ir ant Angolos ir Namibijos sienos Afrikoje (Etendeka). Nežinia, ar tai buvo vienas išsiveržimas ar išsiveržimų serija, tačiau išsiveržusių uolienų tūris buvo apie 8,6 tūkst. km³. Išsiveržimas veikiausiai ne tik sukėlė globalų klimato pasikeitimą, bet ir radikaliai pakeitė landšaftą visos trapos teritorijoje, kai kurių mokslininkų nuomone, sukurdamas povandeninį Rio Grande kalnų masyvą.



naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(27)
(9)
(18)

Komentarai (0)