Kokio dydžio yra pati didžiausia žmonių pastebėta žvaigždė?  (1)

Mūsų Visata yra tokia didelė, kad ją vertinant astronominiais matavimais galima ir pasimesti. Vienos iš didžiausių, o galbūt ir didžiausios kada nors stebėtos žvaigždės UY Scuti dydis yra išties trikdantis, rašo phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nenuostabu, kad UY Scuti yra klasifikuojama kaip hipermilžinė. Ši kategorija seka po supermilžinės ir milžinės. UY Scuti yra pati didžiausia, tačiau anaiptol ne masyviausia žvaigždė.

UY Scuti masė – maždaug 30 kartų didesnė nei mūsų Saulės, tad ji nepatenka į masyviausių žvaigždžių sąrašą. Masyviausia mums žinoma žvaigždė yra R136a1, kurios masė – 265 kartus didesnė nei Saulės, tačiau R136a1 spindulys – tik 30 kartų didesnis nei Saulės. Masė ir dydis žvaigždėse ne visuomet koreliuoja, ypač kai kalbama apie dideles žvaigždes.

Taigi UY Scuti yra maždaug 30 kartų masyvesnė už Saulę, tačiau jos spindulys – 1,7 tūkst. kartų didesnis už mūsų žvaigždę. UY Scuti priklauso tai žvaigždžių klasei, kurios dydis kinta, todėl skaičiai ilgainiui gali ir pasikeisti. Galima paklaida yra net 192 Saulės spinduliai, taigi minėta žvaigždė gali būti ir ne pati didžiausia.

Vidutinis žvaigždės dydis yra 1200 milijonų kilometrų arba beveik aštuoni astronominiai vienetai (nuotolis nuo Žemės iki Saulės). Problema ta, kad dauguma žvaigždžių neturi kieto paviršiaus, kur baigiasi dujos ir prasideda vakuumas.

Taigi tam, žvaigždės pakraščiu laikoma fotosfera. Fotosfera – ta vieta, kur žvaigždė tampa skaidri regimajai šviesai ir kur fotonai gali pabėgti. Einant toliau, žvaigždės centro link, fotonai nebegali ištrūkti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(44)
(4)
(40)

Komentarai (1)