Bulvių traškučių istorija: kerštas priekabiam klientui tapo naujo patiekalo pradžia (7)
Bulvių traškučiai laikomi sveikatai kenksmingu maistu, bet juos kasdien valgo 9 procentai 9–16 metų Lietuvos moksleivių. Kartais tokiu maistu alkį numalšinti bando ir suaugusieji. Apie dažno traškučių vartojimo žalą daug kalbėta ir dar kalbama, tad dabar nekartojant įgrisusių pamokslų, istorija apie tai, kaip šie traškučiai buvo sukurti.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Likimo ironija, bet norėdamas atkeršyti priekabiam klientui, virėjas sukūrė patiekalą, be kurio šiandien neapsieina dažnas pasisėdėjimas. Gautas produktas savo forma priminė skiedras (angliškai chip – „skiedra“). Restorano savininkas „čipsus“ įtraukė į valgiaraštį ir jie tapo populiariausiu patiekalu.
G.Crumas „čipsų“ recepto neužpatentavo, todėl šią paprastą idėją netruko pasigauti kiti Amerikos restoranai. 1895 m. Williamas Tappendonas iš Klivlando įsteigė pirmąjį pasaulyje bulvių traškučių fabrikėlį. 1926 m. Laura Scudder iš Kalifornijos pradėjo juos pakuoti į vaškinio popieriaus maišelius. 1932 m. Našvilyje pradėjo veikti „Lay’s“ – iki šiol sėkmingai traškučius gaminanti kompanija.
Traškučiai tapo vienu populiariausių iškylų ir vakarėlių užkandžių, ypač mėgstamu vaikų ir jaunimo. Europą (pirmiausia – Angliją) jie pasiekė XX a. trečiajame dešimtmetyje, bet išpopuliarėjo tik po 30 metų.
Lietuvoje bulvių traškučiai pasirodė maždaug devintojo dešimtmečio pradžioje. Pirmieji lietuviški traškučiai buvo neilgos juostelės formos ir menkai priminė „skiedras“. Lietuvai atgavus nepriklausomybę kartu su kitų įvežamų prekių gausa mus pasiekė ir klasikinio skonio traškučiai. Dabar parduotuvėse galima rasti užsienio bendrovių – „Lay’s“, „Pringles“, „Taffel“, „Estrella“ – gaminių. Žinomiausi lietuviški traškučiai – UAB „Naujasis Nevėžis“ gaminami „OHO“. Nuo 1999 m. Lietuvoje gaminami ir traškučiai „Estrella“.