Nustatytas ryšys tarp IQ ir alkoholio vartojimo  (5)

Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė, kad egzistuoja ryšys tarp intelekto koeficiento ir alkoholio suvartojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent jau vyrų atveju žemo intelekto asmenys suvartoja daugiau svaiginančių gėrimų nei tie, kurių IQ yra aukštesnis, skelbia telegraph.co.uk.

Karolinskos institute Švedijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 49 321 šalies vyrai, gimę 1949-1951 metų laikotarpyje ir pašaukti į Švedijos kariuomenę 1969-1971 metais. Tyrėjai išnagrinėjo ėmimo į kariuomenę metu atliktus intelekto koeficiento testus, alkoholio vartojimą, tabako vartojimą, taip pat tiriamųjų sveikatos būklę.

Rezultatai parodė, kad žemesnio intelekto vyrai vartojo daugiau alkoholio, dėl to mokslininkai padarė išvadą, kad „aukštesnis IQ skatina rinktis sveikesnį gyvenimo būdą“.

Institute studijuojanti Sara Sjölund, kuri taip pat dalyvavo vykdant šį tyrimą, teigia, jog tai buvo pirmas darbas, nustatęs „nuoseklius“ ryšius tarp „kognityvinių gebėjimų ir su alkoholiu susijusių problemų“. Tyrėjai pastebėjo, kad šiuo atveju nemenkas vaidmuo gali tekti ir ekonominiam bei socialiniam statusui.

Danielis Falkstedtas iš Karolinskos instituto Visuomenės sveikatos mokslų fakulteto teigia, kad greičiausiai žemas intelekto koeficientas lemia didesnį alkoholio vartojimą, o ne atvirkščiai: „Atrodo, autoriai gali paaiškinti didžiąją dalį sąsajų tarp IQ ir stipraus gėrimo. Manau, tai gali būti pagrindinė šio didelio tyrimo žinia: prasti IQ testų rezultatai dažnai lydimi kitų nepalankių veiksnių, tokių kaip prastesnė socialinė kilmė ar emocinės problemos, o tai gali paaiškinti ryšį su rizikingu alkoholio vartojimu“.

S. Sjölund pažymėjo, kad tyrimo rezultatai priklausomai nuo šalies ir kultūros gali skirtis, ypač moterų atveju. „Privalome labai atsargiai apibendrinti šiuos rezultatus moterų atveju, nes jų alkoholio vartojimo lygis ir modeliai labai skiriasi lyginant su vyrais“, – pastebi tyrėja.

2010 metais Londono ekonomikos mokykla tvirtino visiškai priešingai – esą, protingiausios moterys geria daugiausiai, mat buvo nustatyta, kad geriausiai besimokiusios mergaitės suaugusios dažniau vartoja alkoholį.

Švedų atliktas tyrimas pristatomas žurnale „Alcoholism: Clinical and Experimental Research“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(13)
(25)

Komentarai (5)