Pirmą kartą atlikta sėkminga penio transplantacija  (0)

Pietų Afrikos Keiptauno miesto Tygerbergo ligoninėje atlikta unikali operacija – 21 metų pacientui pirmąkart istorijoje sėkmingai transplantuotas penis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacija truko 9 valandas. Kaip pranešama, po jos vyras gali normaliai šlapintis ir gyventi lytinį gyvenimą. Dėl suprantamų priežasčių paciento pavardė neatskleidžiama. Prieš trejus metus jam buvo amputuotas penis – teko tai padaryti dėl komplikacijų po nevykusiai atlikto apipjaustymo, rašo „Daily Mail“. Kiekvienais metais tūkstančiams jaunų vyrų, daugiausiai iš Pietų Afrikos kosų genties, per tradicinį ritualą būna pašalinamos apyvarpės. Ekspertų vertinimais, po to dėl medicininių komplikacijų apie 250 jų kasmet praranda penius. Garsioje Keiptauno ligoninėje operacija buvo atlikta pacientui persodinant mirusio donoro penį. Medikai džiaugiasi, kad vyras atgavo visas savo prarastas funkcijas. Šiuo metu planuojamos tokios pat penio transplantacijos dar devyniems pacientams. Stellenboscho universiteto urologijos profesorius André van der Merwe'as sakė buvęs nustebintas, kaip sparčiai pacientas pasveiko po operacijos, kuri buvo atlikta pernai gruodį, bet apie ją pranešta tiktai dabar. „Mūsų tikslas buvo – kad jo funkcijos pilnai atsistatytų per dvejus metus – mus labai nustebino, kaip greitai jis atsigavo“, – sakė gydytojas. Medikai didžiuojasi įrodę, jog įmanoma padaryti tokį dalyką.

Pasak profesoriaus, penio amputacija vyrams sukelia didžiulę psichologinę traumą – ypač, kai penį praranda jauni, 18-19 metų vaikinai. Neretai viskas baigiasi savižudybe.

Vienas didžiausių sunkumų medikams buvo rasti penio donorą. Organą paaukojusį vyrą ir jo šeimą A.van der Merwe'as vadina didvyriais.

Keiptauno medikų atlikta penio transplantacija – pirmoji sėkminga, tačiau istorijoje tai – antrasis bandymas persodinti penį. Pirmą kartą penio transplantacija buvo atlikta 2005 m. Kinijoje, tačiau jau po dviejų savaičių pacientas pats paprašė chirurgų pašalinti persodintą organą.

A.van der Merwe'as mano, kad ateityje tokias operacijas bus galima atlikti ir vyrams, netekusiems penio dėl vėžio, taip pat tai galės būti kaip paskutinis šiaudas esant kitais būdais nepagydomiems erekcijos sutrikimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai (0)