Mokslininkai: kuo geresnis seksas – tuo šviesesnė senatvė  (1)

Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 2 tūkst. asmenų, paaiškėjo, kad kuo labiau esate patenkinti savo seksualiniu gyvenimu ir kuo labiau jį vertinate, tuo geresniais protiniais sugebėjimais galėsite pasigirti senatvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo rezultatai patvirtina anksčiau atliktą tyrimą, įrodžiusį hipotezę, kad seksas padeda sulėtinti silpnaprotystės progresavimą.

Žinoma, mokslininkai pripažįsta, kad nėra aiški šio ryšio priežasties ir pasekmės kryptis. Gali būti, kad geresnius kognityvinius įgūdžius turintiems tyrimo dalyviams pavyksta išsaugoti gerus seksualinius santykius ir vyresniame amžiuje. Kita vertus, kodėl gi nepasirūpinus gebėjimu mąstyti ir to nepadarius pasitelkus dažnesnį seksą?

Kaip rašo iflscience.com, tyrimą pavadinimu „Longitudinal Aging Study“ atlikę mokslininkai iš Nyderlandų ištyrė vyrus ir moteris, kurių amžiaus vidurkis – 71 metai. Buvo tiriama atmintis, duomenų apdorojimo gebėjimai, fluidinis intelektas ir bendras kognityvinis funkcionavimas. Vėliau šie duomenys buvo lyginami su savo seksualinio pasitenkinimo ir seksualinio gyvenimo reikšmingumo vertinimais. Šis tyrimas neprieštarauja keletui jau anksčiau atliktų tyrimų, tačiau tyrimo autoriai tikisi, kad dėl didesnės ir reprezentatyvesnės imties į šį tyrimą rimčiau žvelgs medicinos profesionalai.

Tyrimo dalyvių, kurie nurodė, kad seksualumas jiems yra svarbus, o taip pat ir tie, kurie patikino esantys patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, rezultatai beveik visose kategorijose buvo aukštesni nei tų, kurie buvo mažiau patenkinti savo seksualiniu gyvenimu. Vis dėlto skirtumas nėra visais atvejais statistiškai reikšmingas, atsižvelgus į tokius veiksnius kaip studijoms skirti metai ir medikamentų vartojimas. Šis ryšys fiksuotas tiek tarp vyrų, tiek ir tarp moterų, nors tam tikrose kategorijose, pavyzdžiui, vertinant fluidinį intelektą, skirtumas buvo užfiksuotas tik tarp moterų.

Šio tyrimo rezultatai išpublikuoti „American Journal of Geriatric Psychiatry“, kartu su kitais tekstais, skirtais sekso įtakai kitiems vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo aspektams aptarti.

Kito šiame leidinyje išpublikuoto mokslinio darbo autoriai priėjo prie rezultatų, patvirtinančių ryšį tarp sekso ir depresijos tarp į aštuntą dešimtį įkopusių vyrų. Depresija sergantys vyrai šioje amžiaus grupėje susidūrė su sunkumais kasdieniame gyvenime, tačiau statistiškai reikšmingų su seksu susijusių skirtumų, lyginant su depresija nesergančiais jų bendraamžiais, užfiksuota nebuvo. Kita vertus, priešdepresinės būsenos tyrimo dalyviai seksu domėjosi mažiau ir jiems ši tema kėlė ne tokį didelį susirūpinimą lyginant su tais, kurių nuotaika gera, ar klinikine depresija sergančiais asmenimis.

Trečias tyrimas, kuriame dalyvavo senelių prieglaudose su partneriu gyvenantys asmenys, labiau atitiko paplitusią nuomonę: nustatytas aiškesnis ryšys tarp depresijos simptomų ir seksualinio nepasitenkinimo nei amžiaus, fizinio silpnėjimo ar neramumo. Geroji žinia ta, kad daugiau nei 60 proc. tyrimo dalyvių patikino esantys patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, o 70 proc. iš jų bent kartą per savaitę turi seksualinių santykių.

Šiol leidinio įžanginiame straipsnyje teigiama, kad seksualumas – tai vienas iš „mažiausiai suprantamų ir ištirtų senėjimo aspektų“. Žinių trūkumas šioje srityje susijęs su mitu, kad „garbaus amžiaus žmonės nebevertina seksualinio aktyvumo, o jų seksualinio intymumo troškimas yra sumažėjęs“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai (1)