Paslaptingas Kanados ežeras vasarą virsta „koriu“ (Video)  (0)

Dėmėtasis, arba Spotted ežeras šalia Osoyos miesto Kanados Britų Kolumbijos provincijoje, visiškai šalia sienos su Vašingtono valstija, nėra kažkieno pernelyg įsiaudrinusios vaizduotės rezultatas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - daugybės mineralų nuosėdų rezultatas. Ežere gausu kalcio, natrio ir magnio sulfato, netgi sidabro ir titano. Okangan genties indėnai vadina jį Kliluk - apie ežero gydomąsias savybes žinojo ištisos jų kartos. Ežeras keičia spalvas ištisus metus, todėl jis visuomet kelia susižavėjimą, kad ir kokiu sezonu į jį bežiūrėtumėte. Ir tik vasarą, nuo birželio iki rugsėjo vidurio, ežero vandenys taip nusenka, jog paviršius tampa panašus į bičių korį. Jame atsiveria „praėjimai“, suformuojantys atskirus baseinus. Regionas aplink ežerą - viena karščiausių Kanados sričių, vasarą temperatūra siekia 38 laipsnius. Nenuostabu, kad ši vieta garsėja vynuogynais ir poilsiavietėmis, todėl miestelio gyventojų vasaros mėnesiais pagausėja. Įprastai jų būna apie penki tūkstančiai. Pensininkai itin vertina švelnias žiemas ir karštas vasaras, todėl vidutinis amžius mieste yra penkiasdešimt devyni metai.

Indėnams ežeras visuomet buvo žinomas kaip šventvietė, garsėjanti savo gydomosiomis galiomis, galėjusi išgydyti odos ligas, kūno skausmus, karo žaizdas. Dvidešimtojo amžiaus pradžioje ežeras ir jį supanti žemė tapo Ernesto Smitho bei jo šeimos nuosavybe.

Septyniasdešimtaisiais jie sumąstė pastatyti SPA. Tai reiškė, kad žemė aplink ežerą bus iškasta, o aplinka - komercializuota. Su tuo indėnai negalėjo susitaikyti. Daugiau nei dvidešimt metų nuo 1979-tųjų jie mėgino perpirkti ežerą ir jo apylinkes, tačiau kompromisą su Smith šeima pasiekė tik 2001 metais. Už kelis šimtus tūkstančių dolerių jie įsigijo dvidešimt du hektarus.

Šiandien Osoyoos indėnų bendrija su apie 370 narių yra vienintelė Britų Kolumbijoje, kurioje nėra nedarbo. Ežeras yra vis dar privati nuosavybė, kuriuo svečiai gali gėrėtis nuo 3 greitkelio arba iš arčiau, įsigiję leidimą iš Okangan genties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (0)