Atrastas urvas, į kurį tilptų keturios Gizos piramidės  (1)

Šiandien, kai bemaž kiekvienas žemės kvadratinis kilometras yra kruopščiai išmatuotas bei ištirtas, rasti žmogaus dar nepalytėtų gamtos kampelių yra išties sunku. Šia galimybe džiaugtis gali nebent speleologai, kurie žemės gelmėse vis dar sugeba atrasti neįtikėtinų dalykų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apsiginklavę aukštosiomis lazerių technologijomis ir skeneriais, urvų tyrinėtojai pamažu kartografuoja požeminį pasaulį. Ir taip jie padaro vis įspūdingesnių atradimų. Štai neseniai buvo atrasta didžiausia pasaulyje urvų salė, kuri prilygsta net keturių Gizos piramidžių dydžiui. „Miao kambarys“ (ang. The Miao Room) driekiasi po Pietų Kinijos kalnais (Ziyun Getu He nacionaliniame parke). Šiame regione dominuoja minkštos uolienos, kurias lengvai eroduoja vanduo, taip suformuodamas įvairiausių dydžių bei formų urvus. 2013 metais vyko „National Geographic Society“ finansuojama ekspedicija, kurios metu tyrinėtojai lazeriu nuskenavo olą, vedančią į „Miao kambarį“. Rugsėjo mėnesio pabaigoje Didžiosios Britanijos speleologų konferencijoje mokslininkai pateikė įrodymus, kad “Miao kambario“ dydis siekia net 10,78 mln. kubinių metrų. Tai reiškia, kad šis urvas yra didžiausia (pagal tūrį) kada nors rasta požeminė erdvė. Tačiau, kaip išmatuoti urvą, kuris yra toks didelis ir netaisyklingos formos? Tam yra naudojami 3D lazeriniai skeneriai, kurie fiksuoja lazerio impulsų sklidimo ir atsispindėjimo laiką, pagal kurį skaičiuojamas erdvės dydis.

Specialistas McKenzie Funk iš „National Geographic“ pasakoja, kaip šis procesas vyksta:

„Lazerio modelis „Riegl VZ-400“ yra naudojamas architektūroje, inžinerijos ir kasybos pramonėje, o dabar pirmą kartą panaudotas ir speleologijoje.

Tai maždaug žmogaus galvos dydžio metalinis cilindras, sveriantis apie 10 kg, neįskaitant dviejų baterijų ir kitos pagalbinės įrangos. Jis veikia maždaug akių lygyje, gali suktis 360 laipsnių kampu ir 600 metrų spinduliu padaryti iki 122 000 matavimų per sekundę.

Po kelių minučių kompiuterio ekrane susiformuoja pradinis urvo 3D vaizdas. Tai vienintelis būdas „pamatyti“ visą urvo vaizdą. Tokio dydžio požeminėje salėje, kaip „Miao kambarys“ žibintuvėlių šviesa tiesiog išnyksta prieš apšviečiant visą sieną ar lubas. Žmogaus akis gali matyti tik atskirus urvo fragmentus, tačiau mūsų lazerių „akys“ mato jį visą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(50)
(2)
(48)

Komentarai (1)