Čilėje įspūdingas vieno pavojingiausių ugnikalnių išsiveržimas (Video)  (1)

Pirmą kartą per 42 metus išsiveržė Kalbuko ugnikalnis, virš kalnuotos ir tankiai apgyvendintos Pietų Čilės vietovės išspjaudamas milžinišką pelenų debesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ugnikalnio prasiveržimas įvyko staiga, maždaug 18 val. vietos (00 val. Lietuvos) laiku, apie 1 tūkst. km į pietus nuo sostinės Santjago, netoli turistinių Puerto Varaso ir Puerto Monto miestų. Čilės nelaimių tarnyba „Onemi“ paskelbė raudoną įspėjimą, rašo „The Guardian“. Paskutinį kartą Kalbukas buvo išsiveržęs 1972 metais ir yra laikomas vienu iš trijų pavojingiausių Čilės ugnikalnių. Iš viso šioje šalyje yra 90 aktyvių vulkanų. „Šiuo atveju, kai išsiveržimo stulpas toks aukštas, didžiausią pavojų kelia tai, kad jis dėl gravitacijos ir savo paties svorio gali sugriūti ir sukelti piroklastinį srautą“, - vietos televizijai sakė Čilės geologijos ir kalnakasybos vulkanologas Gabrielis Orozco. Pareigūnai teigė, kad žmonės bus evakuojami 20 km spinduliu. Atėjus nakčiai, iš šios vietovės jau buvo išvykę apie 4 tūkst. gyventojų. Ketvirtadienį į vietovę prie ugnikalnio turi atvykti šalies prezidentė Michelle Bachelet. Pranešimų apie žmonių žūtis, sužalojimus ar dingimus kol kas nėra, nurodė Čilės vidaus reikalų ministras Rodrigo Penailillo. Jis paragino gyventojus evakuotis ir įspėjo dėl vandens su uolienų fragmentais, kuris teka nuo ugnikalnio šlaitų ir slėnių upėmis.

„Mums tai buvo siurprizas“, - sakė Los Lagoso regiono, kuriame išsiveržė ugnikalnis, nelaimių tarnybos direktorius Alejandro Vergesas. Jis sakė, kad Kalbukas nebuvo kažkaip ypatingai stebimas.

Pareigūnai teigė, kad pastebima daug pelenų, bet lava ar karštos uolienos kol kas nepasirodė. Iš šiaurės rytų pučiantis vėjas pelenų debesį neša Argentinos link.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(7)
(17)

Komentarai (1)