Astronomus pribloškė radinys už 500 šviesmečių  (0)

Australijos astronomai už 500 šviesmečių nuo Žemės aptiko neįtikėtiną tandemą, kuris prieštarauja kosmoso dėsniams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ten aplink mažą, blankią žvaigždę zuja milžiniška planeta, dydžiu nenusileidžianti Jupiteriui.

„Planeta turėjo susiformuoti toliau nuo žvaigždės ir migruoti artyn, tačiau mūsų teorijos negali paaiškinti, kaip tai nutiko“, – sakė Australijos nacionalinio universiteto Astrofizikos ir astronomijos tyrimų mokyklos mokslininkas George'as Zhou.

Mažoji žvaigždė, HATS-6, yra raudonoji nykštukė – tai viena labiausiai paplitusių žvaigždžių rūšių mūsų galaktikoje. Nepaisant to, šių žvaigždžių savybės dar nėra nuodugniai ištyrinėtos, iš dalies dėl to, kad jos yra vėsios ir blyškios, skelbia Sciencedaily.com.

HATS-6 už mūsiškę Saulę yra bemaž 20 kartų blausesnė. Tai, kad aplink ją skrieja milžiniška planeta, pavyko nustatyti fiksuojant nežymius pokyčius jos skleidžiamoje šviesoje.

Anot tyrimo autorių, planeta aplink žvaigždę skrieja kone dešimtadaliu mažesne orbita nei Merkurijus aplink Saulę, o metai tolimajame pasaulyje trunka vos 3,3 Žemės dienos.

„Planetos masė panaši į Saturno, tačiau jos skersmuo artimesnis Jupiteriui. Taigi tai gerokai išsipūtusi planeta. Kadangi jos žvaigždė yra tokia vėsi, ji planetos labai smarkiai neįkaitina. Ji labai skiriasi nuo planetų, kurias stebėjome iki šiol, – teigė G. Zhou. – Šios planetos atmosfera bus įdomus taikinys ateities tyrimams.“

Per pastaruosius du dešimtmečius buvo atrasta daugiau nei 1,8 tūkst. egzoplanetų (t. y. planetų, esančių už mūsiškės Saulės sistemos ribų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(55)
(7)
(48)

Komentarai (0)