Didžiausias pasaulio optinis teleskopas ieškos laiko pradžios (Video)  (13)

Dabar astronomai mano, jog Visata tęsiasi maždaug 93 milijardus šviesmečių. Kai mes dabar žiūrime į kosmosą, iš esmės žiūrime ne tik į tolį, bet ir į Visatos praeitį. Visa šviesa, kuri pasiekia Žemę, yra atsklidusi iš tolimos praeities. Taigi, pamatydami kažką už kelių milijardų šviesmečių, mes iš esmės matome tai, kas egzistavo prieš milijardus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo to momento, kai astronomai apskaičiavo Visatos amžių, siekiantį maždaug 13,8 milijardo metų, mes visi iš esmės galime matyti objektus, kurie yra nutolę būtent panašiu atstumu nuo Žemės planetos.

Kaip rašo „CNet“, mokslininkai jau sugebėjo pasiekti itin tolimą tašką, kadangi šį mėnesį mokslininkų grupė paskelbė atradusi pačią tolimiausią galaktiką, kurią tik esame matę. Ji nutolusi maždaug 13 milijardų šviesmečių nuo mūsų planetos.

Tačiau mokslininkai neketina sustoti. Jau yra konstruojamas naujas „Giant Magellan“ teleskopas, kuris turėtų pradėti veikti po 6 metų, 2021-aisiais. Kas padarys šį teleskopą tokiu įspūdingu? Kaip galima matyti iš straipsnyje pateiktų „Giant Magellan Organization“ nuotraukų – tai jo dydis.

Šio teleskopo reflektoriai bus sudaryti iš septynių 8,4 metro skersmens veidrodžių, kuriuos sujungus bus gautas bendras 24,5 m skersmens teleskopas. Bendras paviršius sieks net 368 kvadratinius metrus.

„Giant Magellan“ teleskopas taps didžiausiu atspindinčiu paviršiumi, kuris kada nors buvo sukurtas. Šiuo metu esantis didžiausias pasaulio optinis teleskopas yra keturis kartus mažesnis.

 

„CNet“ skelbiama, kad iki šiol nepavyko sukurti tokių gabaritų teleskopo dėl technologinių kliūčių. Pavyzdžiui, kaip parodė „Hubble“ teleskopas, netgi kelių mikrometrų defektas ant reflektoriaus paviršiaus gali sukelti itin didelių iškraipymų fiksuojamuose kosmoso vaizduose.

Todėl, kuriant tokio dydžio teleskopą, susidedantį iš 7 veidrodžių, reikia ypač kruopščiai pagaminti ir formuoti pagal detalius matematinius skaičiavimus.

Kiekvienas veidrodis yra pagamintas iš 18 tonų mažo plėtimosi stiklo, atidžiai tikrinamo ir dėliojamo gabalėlis prie gabalėlio į atitinkamą formą. Pati veidrodžio forma yra padaryta iš silicio karbido cemento, iškloto keramikos pluoštu.

Naujasis teleskopas turėtų leisti mokslininkams pažvelgti laiku atgal ir pamatyti žvaigždžių, galaktikų bei kitų kosminių kūnų gimimus, kurie įvyko netrukus po Didžiojo sprogimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Marius Monkevičius
(48)
(0)
(48)

Komentarai (13)