Už 455 šviesmečių gyvybei trūksta tik kibirkšties? (Video)  (0)

Už 455 šviesmečių nuo Žemės, aplink jauną žvaigždę MWC 480, formuojasi sistema, turinti pagrindines gyvybei būtinas medžiagas. Tolimą žvaigždę supančiame dujų ir dulkių diske astronomai aptiko sudėtingų organinių molekulių. Tai pirmas tokio pobūdžio atradimas žmonijos istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Organinių cheminių elementų gausa žvaigždės sistemos jaunystėje, ką įrodė kometų tyrimai, toli gražu nėra unikalūs, – sakė tyrimui vadovavusi Karina Öberg iš Harvardo-Smitsono astrofizikos centro (Masačusetsas, JAV). – Taigi panašu, kad Saulės sistemoje, įskaitant Žemę, iki gyvybės atsiradimo vykę cheminiai procesai taip pat vyksta ir kitur.“

Jaučio žvaigždyne, besiformuojančių žvaigždžių regione, matoma žvaigždė MWC 480 yra maždaug dukart masyvesnė ir beveik 10 kartų šviesesnė už mūsiškę Saulę, o jos amžius, manoma, siekia apie milijoną metų. Ją supa dujų ir dulkių debesis, tačiau mokslininkai kol kas nepastebėjo akivaizdžių planetų formavimosi ženklų.

Naudodamasi „Atacama Large Millimeter/submillimeter Array“ (ALMA) teleskopu, K.Öberg su kolegomis šios žvaigždės sistemoje aptiko tiek metilo cianido (sudėtinga anglies pagrindo molekulė), kad juo būtų galima pakeisti visus Žemės vandenynus. Taip pat jie rado kitų kompleksinių anglies pagrindo molekulių, skelbia Space.com.

Labiausiai tyrėjus nustebino tai, kad organiniai dariniai sudėtingomis sąlygomis ne tik išlieka, bet ir klesti, o jų kiekis yra netgi didesnis už tą, kuris, kaip manoma, buvo formuojantis Saulės sistemai.

Lakūs elementai, tokie kaip cianidai, esant aukštai temperatūrai išgaruoja. Nepaisant to, manoma, kad jie yra būtini gyvybei. Anglies-azoto junginiai cianiduose yra ypač svarbūs, kadangi iš jų formuojasi aminorūgštys, o šias galima vadinti proteinų „statybinėmis medžiagomis“.

Naujasis atradimas yra dar vienas įrodymas, kad mūsiškė sistema nėra vienintelė, turėjusi reikiamas medžiagas, o gyvybei susiformuoti būtini elementai egzistuoja visoje Visatoje.

Anksčiau astronomai jau buvo aptikę paprastesnių medžiagų kitų žvaigždžių sistemose, tačiau sudėtingas organines molekules, tokias kaip MWC 480 sistemoje, nustatyti buvo sudėtinga. Šie elementai egzistuoja tarpžvaigždinėje erdvėje, bet mokslininkai nebuvo tikri, ar jie gali išlikti formuojantis žvaigždei, kuomet radiacija gali sunaikinti trapias jungtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(0)
(35)

Komentarai (0)