Mitai ir faktai: ar kenkia akims skaitymas patamsyje, televizoriaus žiūrėjimas ir kiti dalykai?  (2)

Akių sveikatą kaip ir daugelį kitų sveikatos klausimų, gaubia įvairūs mitai. Internete nestinga straipsnių, kuriuose teigiama, kad anaiptol televizorių žiūrėti iš arti ar tamsoje akims nekenkia. Tačiau privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro gydytoja Jolita Jusaitienė ragina tokia informacija aklai nepasitikėti ir atskleidžia, kas yra mitas, o kas tiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Dažniausiai vaikai, skaitydami ar rašydami prieblandoje, žiūrėdami televizorių tamsoje ar iš labai arti, išgirsta: „Nedaryk taip, susigadinsi akis“. Toks perspėjimas teisingas?

– Teisingas. Skaitant ir rašant būtinas geras apšvietimas, pageidautina ir taisyklinga laikysena, pertraukos ilgesnio akių darbo metu. Televizorių žiūrėti geriau iš toliau. Optimalus atstumas – apie tris metrus. Tada mažiau varginamos akys. Tiesa, ilgai žiūrėti gali būti nesveika ne tik akims, bet ir bendrai varginama nervų sistema, žmogus per mažai juda, o dėl to gali sutrikti ir kitų organizmo sistemų veikla.

– Kita dažnai girdima nuomonė, kad pradėjus nešioti akinius akys tik silps ir vis reikės stipresnių.

– Tikrai, nuomonė, kad nešiojant akinius akys greičiau silpsta, yra labai paplitusi. Tačiau akinių nešiojimas regėjimo pablogėjimui įtakos neturi. Taip gali atrodyti, kai nusiėmus akinius, kurį laiką blogiau matome, kol akys vėl pradeda įsitempti ir pačios žiūrėti, nes su akiniais buvo labiau atsipalaidavusios. Regėjimas silpsta, ir visiškai nesvarbu, ar nešiojate akinius, ar ne. Skirtumas tik tas, kad su akiniais geriau matote ir galite visavertiškai gyventi. Yra tokių būklių, kai akiniai privalomi, ypač vaikų amžiuje, kai rega formuojasi, nuo to priklauso regėjimas suaugus. Tik vaikai dažnai nenori nešioti akinių, o vėliau regos nebegalima ištaisyti. Polinkis į trumparegystę dažnai yra paveldimas. Rega blogėja greičiau, jei prie polinkio prisideda nepakankama mityba, per didelė apkrova akims, bendras nuovargis.

– Žmonės dažnai savarankiškai sugalvoja pastiprinti akis. Ar morkos, mėlynės ir apskritai kažkokios mitybos raciono dalys gali padėti tai padaryti?

– Akims stiprinti sveika mityba įtakos turi. Mėlynėse ir morkose yra medžiagų, kurios gerina tinklainės kraujotaką, stiprina kraujagyslių sieneles, saugo nuo žalingų akiai oksidacijos procesų, lėtina kataraktos ir tinklainės degeneracijų vystymąsi. Vitaminai C ir E saugo nuo ultravioletinių spindulių poveikio. Žaliose lapinėse daržovėse esantis liuteinas yra sudėtinė tinklainės pigmento dalis. Jis saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, kenksmingo mėlynos spalvos šviesos bangų poveikio tinklainei, tuo nutolindamas riziką susirgti amžine geltonosios dėmės degeneracija. Liuteinas nėra sintetinamas organizme, todėl svarbu jo pakankamai gauti su maistu ar specialiais maisto papildais.

– O ką pasakytumėte apie tai, kad patys gydytojai nėra linkę nešioti kontaktinių lęšių ar darytis lazerinių akių korekcijų ir verčiau renkasi akinius? Gal tuomet lazerinės korekcijos nesaugios?

– Kokią korekciją pasirinkti: akinius, kontaktinius lęšius ar lazerinę korekciją, kiekvieno apsisprendimo reikalas. Visos šios priemonės koreguoja regą, skiriasi patogumo jausmas, finansinės galimybės ir komplikacijų rizika. Akiniai iš tikrųjų lieka saugiausias pasirinkimas, bet ne visomis aplinkybėmis juos patogu nešioti. Jie netinka aktyviai sportuojant, šokant). Lęšiai yra puiki alternatyva, bet netinkamai juos prižiūrint, galimos įvairios komplikacijos. Lazerines operacijas taip pat ne visiems įmanoma atlikti, yra įvairių kontraindikacijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(7)
(35)

Komentarai (2)