Iš pirmų lūpų: kaip vyksta šauktinio sveikatos patikrinimas  (9)

Pastaruoju metu vis netyla kalbos apie Lietuvos kariuomenę. Informacijos daug, tačiau nieko apie medicinos komisiją, kurios daugelis taip prisibijo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esu Lietuvos patriotas, nuo vaikystės man rūpėjo istorija, daug žinių pasisėmiau iš senelių, kurie mena tuos žiaurius raudonos vėliavos ir Sibiro lažo laikus. Esu dėkingas Lietuvai už daug ką, už šeimą, už mokslą, už draugus, todėl nusprendžiau 9 mėnesius skirti kariuomenei.

Kadangi užsiregistravau Šiauliuose, medicininę komisiją turėjau praeiti Panevėžyje. Atvykau ten 8 val. ryto, šiek tiek ankstokai, nes daktarai dar nepriiminėjo, tačiau laukti teko neilgai.

Iš pradžių buvome vos 4, vėliau prisijungė likusieji ir sudarėm 15-tuką. Visa kelionė prasideda nuo kraujo davimo, jį ima iš piršto. Reiktų paminėti, kad kiekviena procedūra atliekama dalyvaujant 2 asmenims, tau ir daktarui, likusieji savo eilės laukia koridoriuje.

Toliau keliauji į kitą kabinetą pasitikrinti spaudimo, žinoma, ne to su štangomis, regėjimo ir klausos. Klausa tikrinama 2 kabinetuose. Viename daktaras pašnibžda atsitraukęs 6 metrus, o tau reikia garsiai viską perpasakoti.

Kitas kabinetas – akių ir klausos patikra. Įtaisęs galvą į regos tikrinimo aparatą turi akimis sekti oro baliono iššokantį vaizdą, viskas trunka vos kelias sekundes ir keliauji į mažą pilką būdelę pasitikrinti klausos. Tiesa, ne pati maloniausia vieta, nes patalpa maža, pustamsė, o užsidėjus garsui nepralaidžias ausines gali girdėt net savo širdies plakimą.

Viskas vyksta labai paprastai, kiekvieną ausį tikrina atskirai, tik išgirdęs vienokį ar kitokį žemų bangų dažnį turi spustelėti tau duotą mygtuką.

Kitas žingsnis – kardiogramos „paišymas“. Tame pačiame kabinete tave pasveria, išmatuoja ūgį ir guldo ant stalo atlikti kardiogramą, vos porą minučių ir pirmasis aukštas įveiktas.

Pirmasis 219 klausimų testas su 2 galimais atsakymais – teigiamu ir neigiamu, antrasis – 77 klausimai tavo intelektui įvertinti.

Keliaujam į antrąjį aukštą, kur atliekamas psichologinis įvertinimas. Viskas susideda iš 2 dalių, pirmasis 219 klausimų testas su 2 galimais atsakymais – teigiamu ir neigiamu, antrasis – 77 klausimai tavo intelektui įvertinti.

Labai norėčiau patarti, kad ir nenorintys tarnauti bent užpildytų testus nuoširdžiai, papasakosiu – kodėl.

Kartu atvyko vaikinas iš Anglijos, jis „atbula ranka“ surašė bet ką ir buvo pakviestas pasitikrinti dar kartą, ar nekelia grėsmės visiems susirinkusiems. Matyt, į klausimus „ar būdamas vienas tu girdi šnabždesius galvoje?“ ar „ar kada planavai kažką nužudyti?“ atsakė teigiamai.

Taigi, atlikus testą keliauji pas psichologą trumpam pokalbiui, klausiama paprastų dalykų, tokių kaip „ar nori tarnauti?“, „ar kada galvojai apie savižudybę“ ir t.t. Psichologija atlikta, žengi toliau link tavo sveikatą tikrinančios, šeimos gydytojo funkcijas atliekančios moters.

Pas ją reikia nusirengti iki apatinių, padaryti kelis pritūpimus ir pademonstruoti, kuo gi skiriamės nuo moterų.

Ir pagaliau, paskutinis kabinetas, psichoterapeautas. Jis pervertęs tavo ligos istoriją pasidomi apie vieną ar kitą įrašą ir greitai paleidžia. Viskas! Keliauji į pradžios tašką, kur ir pradėjai dieną, viską atlikau iki 14 val.

Reiktų naikinti tokius stereotipus, kad daktarai nepakelia akių į tave ir tik bando sukirsti, priešingai. Daktarai, tiesiog nuostabūs žmonės, su jais malonu bendrauti, kartais net užsimiršti, kad atvykai į medicinos komisiją užsikalbėjęs apie futbolą ar kokia kita aktualia tema.

Skaitytojo informacija, Aivaras Dankis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Aivaras Dankis
(35)
(4)
(31)

Komentarai (9)