„Dvasių žmonės“, kuriuos Tanzanijoje medžioja dėl galūnių  (13)

Saulė paprastai laikoma didžiausiu albinosų priešu. Tačiau Rytų Afrikos valstybėje Tanzanijoje prie Viktorijos ežero gyvenantys albinosai negali jaustis saugūs ir naktimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne mažesnį pavojų, nei saulė, jiems kelia mačetėmis ginkluoti kaimynai, vakarais besibeldžiantys į duris.

Skaičiai neatspindi tikrovės

Suahilų kalba jie vadinami „zeru-zeru“ arba „dvasių žmonėmis“. Vietiniai mano, kad albinosai niekada nemiršta, tiesiog išnyksta. Taip pat vietiniai tiki, kad albinosai turi mistinių galių, o jų kūno dalys tinka amuletams ir stebuklingiems gėrimams gaminti. Kaip rašo žurnalas „Kaleidoscope“, XXI a. gyvenantys albinosai mažiausiai 300 kartų buvo užpulti 23 Afrikos šalyse. Dažniausiai tai nutinka Tanzanijoje, šalia Viktorijos ežero esančiuose neturtinguose Mvanzos, Šinjangos ir Maros regionuose. Oficiali statistika rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį buvo nužudyti 76 albinosai. Dar daugiau jų buvo išniekinta. Tačiau sunku pasakyti, ar ši statistika tiksli. Panašu, kad šie skaičiai neatspindi realybės, nes dauguma užpuolimų neregistruojami, o jei taip ir padaroma, tik vienas iš dešimties užpuolikų sulaukia bausmės.

Medžioja kaip grobį


Paradoksalu, bet albinosai yra baudžiami už tai, kad gimė šioje šalyje.

Nuo albinizmo kenčiantis Josephatas Torneris, kuris atstovauja Tanzanijos albinosų bendruomenei, pasakoja: „Dauguma žmonių mus laiko dvasiomis. Aš jiems ne žmogus. Tačiau kaip tuomet galiu būti gyvas?“

J.Torneris neslepia, kad albinosams jo šalyje gyventi pavojinga: „Mus medžioja kaip grobį, nukerta rankas ir kojas. Mes gyvename nuolatinėje baimėje, nežinodami, kas yra mūsų draugai, o kas priešai. Bet kas gali tave išduoti“.

Nukirto ranką


Kabulai buvo vos vienuolika, kai ji buvo atiduota prekeiviams albinosų kūno dalimis. Greičiausiai tai padarė kaimynas, bet pati mergaitė įtaria ir savo pačios tėvą dėl atlygio prisidėjus prie užpuolimo.

Albinoso ranka gali kainuoti iki 75 tūkst. JAV dolerių (apie 66 108 eurų). Tai – milžiniška suma šalyje, kurioje žmonės vidutiniškai uždirba po dolerį (0,88 Eur) per dieną.

Žiauriai užpulta Kabula neteko rankos, kuri buvo nukirsta su mačete.

Ji išgyveno, bet tam, kad būtų užtikrintas jos saugumas ji buvo apgyvendinta vaikų namuose Buhangijoje, esančioje šalies šiaurėje. Šiandien ten gyvena 241 albinosai vaikai ir skaičius auga kiekvieną dieną.

Kenkia šamanai


Tanzanijos vyriausybė nesugeba išspręsti albinosų medžioklės problemos. Vienintelė išeitis yra izoliuoti albinosus už aukštų tvorų, apjuostų spygliuota viela.

Kartais vaikai iš šeimų atimami prieš tėvų valią. Maži vaikai čia atvežami su ginkluota policijos apsauga.

Tačiau dažniausia juos čia autobusais atveža ir palieka patys tėvai. Taip jų mamos gali jaustis ramesnės dėl savo atžalų saugumo.

Auginti vaiką albinosą Afrikoje yra prakeiksmas, priežastis jausti gėdą ir didelis pavojus. Bet toks yra albinosų vaikų likimas. Jie baudžiami tik už tai, kad gimė baltais juodojoje Afrikoje.

Visa tai vyksta, nes vietiniai šamanai įtikino žmones, kad amuletai, padarytai, pagaminti iš albinosų kūno dalių, atneša sėkmę ir turtą. O Tanzanijoje šamanais, tikima taip pat kaip Dievu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(70)
(1)
(69)

Komentarai (13)