Apokaliptinis vaizdas: kaip užsidegė legendomis apipintas žemaičių ąžuolas?  (2)

Kretingiškė Rima Šoriutė-Kupreščenkienė turbūt ir pati nesitikėjo, kad pora jos padarytų nuotraukų taps tikru intereto hitu. Tačiau kas jam nutiko iš tikrųjų?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-07-08 Apokaliptinis vaizdas: kaip užsidegė legendomis apipintas žemaičių ąžuolas?  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moteris pirmadienį užfiksavo, kaip po žaibo iškrovos atrodo legendomis apipintas Plokščių ąžuolas. Vytauto Didžiojo laikus menančiame ąžuole, regis, atsiveria pragaro vartai.

„Perkūnas visagalis… trenkė ir šventoje vietoje“, – rašo nuotraukų autorė. R. Šoriutės-Kupreščenkienės nuotraukomis mažiau nei per parą pasidalijo keli šimtai internautų.

Visgi gamtininkai spėja, kad istorinis ąžuolas galėjo užsiliepsnoti ir ne nuo žaibo – jis galėjo būti padegtas tyčia. Lietuvos arboristų centro direktorius Algis Davenis teigia, jog tai panašiau į tyčinį padegimą, o ne į gamtos išdaigą.

A. Davenis, apžiūrėjęs nuotrauką, labai suabejojo: „Tai panašiau į žmogaus darbą – šiaip jau medis neužsidega. Kažkas, matyt, padegė piktybiškai. Sprendžiant pagal ąžuolo parametrus, jis jau turėtų priklausyti gamtos paveldo objektams“, – sakė arboristas.

Jo teigimu, jeigu į medį būtų trenkęs žaibas, jis būtų perskilęs pusiau, būtų suliepsnojusi medžio lapija. „Ugnis dega medžio puvinyje. Jeigu buvo padarytas laužas, jis ir degtų. Nuo žaibo trenksmo degtų greičiau šakos“, – svarstė A. Davenis.

Plokščių ąžuolas auga Kretingos rajone ir jau anksčiau yra nukentėjęs nuo žaibo. Istorija byloja, kad 2012 metais žaibas suniokojo ąžuolo drevę. Dėl to medis buvo sutvirtintas metalinėmis konstrukcijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai (2)