Mokslininkai išsiaiškino, kaip sėdimas gyvenimo būdas veikia psichiką: rezultatai verčia susimąstyti  (8)

Seniai žinome, kad judėjimo stoka didina riziką susirgti diabetu. Deja, pagal naujausius mokslius tyrimus gyvenimas fotelyje ir ant sofos skatina ne tik kūno ligas, bet ir kelia pavojų psichikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ir gydytojai dažnai naudoja sąvoką sveikatos pavojui nusakyti. Ji skamba nekaltai ir jaukiai: sėdimas gyvenimo būdas. Jis apima sėdėjimą darbe, automobilyje ir namuose priešais televizorių ar kompiuterį. Sėdimas gyvenimo būdas yra kenksmingas širdžiai, nugarai, sąnariams, medžiagų apykaitai ląstelėse.

Neseniai australų tyrinėtojai nustatė, kad daug sėdintys žmonės būna gerokai dažniau kankinami baimių ir suserga įvairiomis fobijomis. Apie tai Megan Teychenne ir jos kolegos iš Dikino universiteto paskelbė moksliniame leidinyje „Biomed Central“.

Sėdimas gyvenimo būdas sukelia baimių?

Mokslininkai išanalizavo devynių tyrimų rezultatus. Mažiausias jų apėmė 189 žmones, o didžiausias – 13 000. Buvo tiriamas sėdėjimas laisvalaikiu, tai yra tuo metu, kai žmonės galėdavo patys pasirinkti, ką jiems veikti. Rezultatai parodė, kad tie, kurie daugiausia laiko praleisdavo sėdomis, dažniausiai būna kankinami baimių ir nerimo.

„Žmonių, kurie daug laiko praleidžia priešais televizoriaus ar kompiuterio ekraną, centrinė nervų sistema būna per daug dirginama, – rašo australų mokslininkai. – Per daug sėdintys dažniausiai miega prastai ir patiria baimės būsenų. Sėdimas gyvenimo būdas kenkia medžiagų apykaitai ir padidina riziką susirgti II tipo diabetu, kurio pasekmės taip pat gali būti psichikos sutrikimai.“

Mokslininkai jau anksčiau buvo nustatę atvirkštinį faktą, kad judėjimas padeda gydyti psichines ligas. Ypač jis efektyvus gydant baimės kankinamus vaikus ir suaugusiuosius.

Visiems verta įsidėmėti, kad žmogui dėl fizinės ir psichinės sveikatos verta pakilti nuo kėdės ar sofos, pasitraukti nuo rašomojo stalo ir stengtis kuo dažniau pajudėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(63)
(6)
(57)

Komentarai (8)