Astronomai džiūgauja: „Taip arti Saulės sistemos esančios egzoplanetos dar nebuvome aptikę!“  (9)

Mokslininkai aptiko arčiausiai Žemės esančią egzoplanetą uolingu paviršiumi. Planeta greičiausiai yra vulkaninis ištirpusių uolienų pasaulis ir kartu su dar dviem „superžemėm“ sukasi aplink nykštukinę žvaigždę, rašo Dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrasta sistema yra šiaurės pusrutulyje esančiame Kasiopėjos žvaigždyne – maždaug už 21 šviesmečio nuo Žemės.

Iš visos sistemoje yra keturios planetos – viena milžinė ir trys „super žemės“, kurios sukasi aplink žvaigždę HD219134, žurnale „Astronomy & Astrophysics“ pranešė mokslininkai.

„Super žemės“ turi didesnę masę nei mūsų planeta, tačiau yra lengvesnės nei dujų milžinai, tokie, kaip Neptūnas, Saturnas ar Jupiteris. Jos gali būti sudarytos iš dujų, uolienų arba jų kombinacijos.

Trumpiausią orbitą turinti planeta HD219134b apsisuka per tris dienas. Nasa „Spitzer“ teleskopu atlikti tyrimai parodė, kad jos masė yra 4,5 karto didesnė nei Žemės, o planeta už mūsiškę didesnė 1,6 karto.

„Tai reiškia, kad planetos tankis yra panašus į Žemės, taigi planeta gali turėti ir panašią sudėtį“, – rašoma Ženevos universiteto pranešime spaudai, kurio mokslininkai ir atliko tyrimą.

„Temperatūra planetoje siekia maždaug 427 laipsnius Celsijaus, – kalbėjo vienas tyrimo autorių Stephane'as Udry. – Greičiausiai jos paviršius tirpsta. Tai gali būti išsilydžiusios lavos ir vulkanų pasaulis, netinkamas gyvybei.“

Planeta nėra vadinamoje gyvybės zonoje ir negali turėti vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(37)
(0)
(37)

Komentarai (9)