Lenkai sugalvojo neregėtą kovos su erkėmis būdą  (0)

Kiek nelaimių ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams pridaro erkės, žinoma visiems. Jų įsisiurbimas į organizmą neša sunkias, o kartais nepagydomas ligas ir kasmet šių mažųjų akimis beveik nepastebimų parazitų nuolat daugėja. Kaip informuoja TVN24, Lenkijos Vroclavo miesto mokslininkai sukonstravo specialų robotą, kuris gali tapti rimtu pagalbininku kovoje su erkėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukonstruota mašina imituoja gyvūną ir jos paskirtis prisivilioti kuo daugiau erkių.

„Kol kas neįmanoma pagaminti prietaiso, kuris pats važinėtų po erkėmis nusėtus laukus ir jas gaudytų, tad teko eiti priešingu keliu – jos turi pačios susirasti robotą”, – sako mokslinis darbuotojas Lukaszas Liesniakas.

Gyvūną primenantis prietaisas aprūpintas anglies dvideginiu, kuris imituoja kvėpavimą. Erkė atakuoja robotą ir patenka į spąstus: atsiduria specialioje dėžutėje.

Pasak L. Liesniako, erkių gaudymo metodas pasiskolintas iš mokslininkų, kurie studijuoja šių parazitų gyvenimą.

Erkių robotas – kol kas tik prototipas, tačiau, jeigu jo „medžioklė” pasiteisins, tikėtina, kad pavyks sukurti naują erkių gaudytuvą, kuris ne tik gaudys šiuos mažuosius žudikus, bet ir padės žmonėms išvengti pavojingų ligų.

p>„Dažniausiai būna taip, kad erkė įlenda į kojinę einant per mišką, susiranda sau patogią vietelę ir ne tik maitinasi žmogaus krauju, bet ir skleidžia savo nuodus”, – įspėja Vroclavo gamtos mokslų universiteto parazitologijos fakulteto darbuotojas Jaroslawas Pacon.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(67)
(5)
(62)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: