Fizikai sukūrė pirmąjį superlaidų grafeną  (3)

Britų Kolumbijos universiteto (Kanada) mokslininkų grupė drauge su kolegomis iš Maxo Plancko instituto (Vokietija) aptiko superlaidumą ličiu padengtame grafeno monosluoksnyje. Kritinė superlaidumo temperatūra – 5,9 K. Darbo juodraštis pasirodė Kornelio universiteto archyve, jo santrauką galima perskaityti Britų Kolumbijos universiteto pranešime spaudai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-09 Fizikai sukūrė pirmąjį superlaidų grafeną  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grafeno bandiniai buvo auginami ant heksagoninio silicio karbido (6H-SiC) padėklo, ant kurio vakuume buvo nusodinami ličio atomai. Gautas bandinys buvo ištirtas fotoelektroninės spektroskopijos metodu su kampine raiška (taip galima išsiaiškinti medžiagos laidumo zonų energiją), kuris parodė elektronų „sulėtėjimą“ jiems judant bandinio paviršiumi. Anot autorių, tai liudija apie elektronų ir fononų tarpusavio sąveiką, sukeliančio elektrono Kuiperio porų, lemiančių superlaidumą, susidarymą. Ličiu padengto grafito monosluoksnio perėjimo į superlaidžią būseną temperatūra – 5,9 K.

Toliau komanda planuoja patvirtinti rezultatus tiesioginiu elektros varžos išnykimo matavimu, o taip pat patikrindami Meisnerio efektą (magnetinio lauko išstūmimas iš superlaidininko tūrio).

Praktiškai tuo pat metu, nepriklausoma P. Korėjos Sungkyunkwan universiteto mokslininkų grupė aptiko kelių susietų grafeno sluoksnių, taip pat legiruotų ličiu, superlaidumo efektą. Tiesiogiai išmatuota Meisnerio efekto perėjimo temperatūra buvo 7,4 K.

Kitą dieną po šio straipsnio paskelbimo, savo rezultatus publikavo Mančesterio universiteto grupė, kurioje yra ir Nobelio premijos laureatas Andrejus Geimas. Šį kartą perėjimas į superlaidumą buvo aptiktas grafene, legiruotame kalciu (perėjimo temperatūrą – 6 K).

Grafeno pavertimo superlaidininku, legiruojant jį ličiu galimybė teoriškai numatyta 2012 metais. Tai atliko Akvilos universiteto (Italija) mokslininkų grupė, panaudodama komputerinį modeliavimą. Tuo tarpu legiruotame grafite (kuris, kitaip nei grafenas, yra tūrinė medžiaga) superlaidumas eksperimentiškai buvo atrastas dar 2005 metais.

Grafenas yra dvimatis plokščias tinklelis iš anglies atomų. Jo didelis mechaninis tvirtumas (tempiant – 200 kartų stipresnis už plieną), o taip pat rekordiškai dideliu šilumos laidumu ir krūvininkų judrumu, todėl tai yra perspektyvi nanoelektronikos medžiaga. Eksperimentinis grafeno superlaidumo patvirtinimas atveria naujas nanometrų dydžio kvantinių įrenginių panaudojimo perspektyvas.


nplus1.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: