Grafenas kelia rimtą grėsmę aplinkai?  (0)

Stebuklinga medžiaga tituluojamas grafenas gali išgelbėti senstančius pastatus, generuoti elektros energiją, apsaugoti nuo nepageidaujamų kraujo krešulių, tapti silicio pagrindu kuriamų technologijų pakaitalu. Tačiau naują tyrimą atlikę mokslininkai teigia, jog grafenas taip pat gali neigiamai veikti aplinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto Riversaide (JAV) Bourno inžinerijos koledže esanti laboratorija – viena iš keleto laboratorijų, tiriančių grafeno (vienos molekulės storio anglies lakšto) įtaką aplinkai. Mokslininkai dabar aiškinasi, kaip grafeno oksido nanodalelės elgiasi patekusios į vandenį ir kaip jų elgesys veikia gyvuosius organizmus, rašo gizmodo.com.

Mokslininkus ypač sudomino grafeno stabilumo grutiniuose vandenyse ir paviršiaus vandenyse skirtumai. Gruntiniuose vandenyse grafeno oksido nanodalelės tampa mažiau stabiliomis ir bėgant laikui suyra arba būna nusodinamos. Paviršiniuose vandenyse nanodalelės išlieka stabilios ir sugeba nukeliauti gana toli. Tai reiškia, kad grafenas gali išsilaikyti ežeruose ir upėse, kas nėra gera naujiena aplinkosaugos požiūriu.

Mokslinis darbas, publikuotas recenzuojamame žurnale „Environmental Engineering Science“, taip pat nurodo, jog esama mokslinių darbų, kuriais nustatyta, jog grafenas gali būti toksiškas žmonėms. O tai reiškia, jog bent artimiausioje ateityje neturėtume šios medžiagos naudoti gaminant dalykus, kurie gali patekti į mūsų organizmą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(7)

Komentarai (0)